• ΥΓΕΙΑ

    Πανδημία: Ενισχύονται τα στοιχεία “υπέρ” της βιταμίνης D – Τι έδειξε έρευνα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες


    Μια νέα μελέτη, έρχεται να ενισχύσει τα δεδομένα για τον ρόλο της βιταμίνης D στη λοίμωξη που προκαλείται από το νέο κορονοϊό (COVID-19). Αναλύοντας δεδομένα από 20 ευρωπαϊκές χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης και υψηλού αριθμού κρουσμάτων αλλά και ποσοστών θνησιμότητας από COVID-19, ανά κεφαλή πληθυσμού.

    Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και ευαισθησίας σε οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απόκριση των λευκών αιμοσφαιρίων, εμποδίζοντας την υπερβολική απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών. Ο νέος κορονοϊός (SARS-CoV-2) είναι γνωστό ότι προκαλεί «καταιγίδα κυτοκινών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πολλοί ειδικοί.

    Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που απελευθερώνονται φυσιολογικά, ως μέρος της άμυνας του οργανισμού που ενεργοποιεί τη φλεγμονή όταν του επιτίθεται κάποιο παθογόνο προκειμένου να το αντιμετωπίσει. Ωστόσο, μερικές φορές, όπως στην περίπτωση του SARS-CoV-2, η ανοσολογική απάντηση φαίνεται να ξεπερνάει τα όρια, απελευθερώνοντας ανεξέλεγκτα επίπεδα κυτοκινών. Αυτές οι «καταιγίδες» μπορούν να προκαλέσουν βαριά νόσηση ή ακόμα και θάνατο.

    Χαμηλά επίπεδα σε Ιταλία και Ισπανία

    Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η Ιταλία και η Ισπανία, δύο χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19, παγκοσμίως, έχουν χαμηλότερα μέσα επίπεδα βιταμίνης D από τα περισσότερα κράτη της Βόρειας Ευρώπης.

    Εντούτοις, η βόρεια Ευρώπη εμφανίζει τα υψηλότερα μέσα επίπεδα βιταμίνης  D, λόγω της κατανάλωσης μουρουνέλαιου και συμπληρωμάτων και πιθανώς της λιγότερης αποφυγής του ήλιου. Τα περισσότερα σκανδιναβικά έθνη συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων και τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19 , ανά κεφαλή πληθυσμού, στην Ευρώπη.

    Αντίθετα, στη νότια Ευρώπη  τα επίπεδα της βιταμίνης είναι χαμηλότερα, παρά τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, φαινόμενο το οποίο είθισται να αποκαλείται «μεσογειακό παράδοξο». Αυτό αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, αποφεύγουν τον έντονο ήλιο, ενώ η μελάγχρωση του δέρματος μειώνει επίσης τη φυσική σύνθεση της βιταμίνης D.

    «Βρήκαμε μια σημαντική σχέση μεταξύ των μέσων επιπέδων βιταμίνης D και του αριθμού των περιπτώσεων COVID-19, και ιδιαίτερα των ποσοστών θνησιμότητας από τη λοίμωξη, ανά κεφαλή πληθυσμού στις 20 ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Lee Smith, από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.

    Όπως η ίδια τόνισε, η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ οι ηλικιωμένοι, η ομάδα που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανεπάρκεια της βιταμίνης, είναι επίσης αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την COVID-19.

    «Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των ατόμων σε ιδρύματα, όπως τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας, είχαν σοβαρή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Θα ήταν σκόπιμο να πραγματοποιηθούν ειδικές μελέτες σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης D σε ασθενείς με COVID-19 με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας της νόσου», συμπλήρωσε.

    Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα μελέτη έχει περιορισμούς, κυρίως επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων σε κάθε χώρα επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους, όπως ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και διαφορετικά μέτρα που λαμβάνει κάθε χώρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης. Τέλος, υπενθυμίζουν ότι η συσχέτιση δεν σημαίνει απαραίτητα αιτιώδη συνάφεια, δηλαδή σχέση αιτίας- αποτελέσματος.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging Clinical and Experimental Research.

    Τα στοιχεία αυτά ενισχύονται περαιτέρω από μια άλλη νέα μελέτη, η οποία έχει τεθεί προς αξιολόγηση.

    Αφού μελετήθηκαν παγκόσμια δεδομένα από την πανδημία του κορονοϊού, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης D και ποσοστών θνησιμότητας.

    Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Northwestern, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε στατιστική ανάλυση δεδομένων από νοσοκομεία και κλινικές σε όλη την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ιράν, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Και σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ασθενείς από χώρες με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τους ασθενείς σε χώρες που δεν επηρεάστηκαν σοβαρά.

    Η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα

    Στη σχέση αυτή αναφέρθηκε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

    «Μελέτες από τις Φιλιππίνες βρήκαν σε ανθρώπους οι οποίοι έπασχαν από τη νόσο COVID-19, σοβαρά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Δ (σ.σ. D) και μία πολύ-πολύ πρόσφατη μελέτη από την Ισπανία, την Ιταλία, αν θυμάμαι καλά και Ελβετία, είχε επίσης παρόμοια ευρήματα: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Δ – και υπάρχουν συγκεκριμένα επίπεδα που οριοθετούν αυτήν την ανεπάρκεια – σχετίζονται με βαρύτερη νόσο», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

    Αναφερόμενος στις μελέτες που συσχετίζουν τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης με την ευαισθησία σε οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού, σημείωσε ότι παρόλο που τα ευρήματα αφορούν ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν χαμηλή ηλιοφάνεια και η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές, στον πληθυσμό της χώρας παρατηρείται μεγάλη ή μερική ανεπάρκεια της βιταμίνης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής επιδημιολογικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία το 2018, 7 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν έλλειψη της βιταμίνης στον οργανισμό τους.

    Ο κος Τσιόδρας επεσήμανε τη σημαντικότητα της επάρκειας βιταμίνης D, όχι μόνο για την άμυνα έναντι των λοιμώξεων αλλά για άλλους λόγους που αφορούν στα οστά, ειδικά σε ηλικιωμένους που εμφανίζουν μεγαλύτερη έλλειψη.

    “Υπάρχουν συγκεκριμένες δόσεις. Μπορούν οι άνθρωποι, επανερχόμενοι σιγά-σιγά στην κανονικότητα, να ελέγξουν την πιθανότητα να χρειάζονται να τους χορηγηθεί βιταμίνη Δ και θα περιμένουμε και περισσότερη επιστημονικά δεδομένα που αφορούν αυτόν τον ιό», σημείωσε πρόσφατα ο καθηγητής.

    Όσον αφορά στην πρόσληψη από τη διατροφή, δυστυχώς, πολύ λίγες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, ικανή να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες. Αυτές είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, φρέσκος τόνος, ξιφίας), το κόκκινο κρέας, το συκώτι, οι κρόκοι αυγών, τα μανιτάρια και τα τεχνητά ενισχυμένα προϊόντα (π.χ. δημητριακά, γάλα σόγιας κ.ά.)

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ