• ΥΓΕΙΑ

    Πανδημία COVID-19: Δεύτερο Κύμα

    • NewsRoom


    Η πανδημία COVID-19 εξελίσσεται απειλητικά στη χώρα μας με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. Παρακολουθώντας στενά την επικαιρότητα, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος αφιερώνει την εναρκτήρια εκδήλωση του έκτου κύκλου διαλέξεων σε θέματα δημόσιας υγείας στην πανδημία, διοργανώνοντας Συζήτηση Στρογγύλης Τράπεζας, με θέμα: «Πανδημία COVID-19: Δεύτερο Κύμα».

    Η συνδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί ζωντανά την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 μέσω του Livemedia www.livemedia.gr/secondcovid και της σελίδας Facebook SMOKEFREEGREECE.

    Τη συνδιάλεξη θα συντονίσει o Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ενώ καλεσμένοι ομιλητές είναι o Επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θοδωρής Λύτρας, ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Σαρόγλου και ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Nοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, Ιδρυτής & Πρόεδρος HOPEgenesis, κ. Στέφανος Χανδακάς.

    Στην παρουσίασή του ο κ. Λύτρας με θέμα «Επιδημιολογία του νέου κορωνοϊού: αυτά που ξέρουμε κι αυτά για τα οποία δεν είμαστε τόσο βέβαιοι», θα εξετάσει τι μας αποκαλύπτουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας του νέου κορωναϊού, αλλά και ποια ερωτήματα δεν έχουν ακόμα σαφείς απαντήσεις, όπως: Ποιοι προσβάλλονται περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος; Πως θα εξελιχθεί η πανδημία από δω και πέρα, και γιατί οι προβλέψεις που ακούγονται συνήθως πέφτουν έξω; Ποιος ο ρόλος της “ανοσίας της αγέλης”; Και τι είναι η ανοσολογική “σκοτεινή ύλη”;

    Σε τελική ανάλυση, τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε ως κοινωνία;

    Ο κ. Σαρόγλου, στην εισήγησή του «Πανδημία COVID-19: Eμβόλια για πρόληψη και θεραπευτικοί αλγόριθμοι εντός και εκτός νοσοκομείου», θα τονίσει ότι οι δέκα μήνες της πανδημίας δεν είναι αρκετοί για γνωρίσουμε πώς ακριβώς να οπλιστούμε με αποτελεσματικότητα και να αντιμετωπίσουμε τους βαριά πάσχοντες, ενώ επί του παρόντος τα φαρμακευτικά σχήματα που χορηγούνται στους ασθενείς βασίζονται σε θεραπευτικούς αλγόριθμους. Σε ότι αφορά στα εμβόλια θα αναφέρει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο πίσω και ότι απαιτούνται ακόμη δύο μήνες για εξακριβώνουμε αν τα πιο προχωρημένα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά.

    Ο κ. Χανδακάς στην παρουσίασή του με θέμα «Εγκυμοσύνη και COVID-19: Νεότερα Δεδομένα», θα αναφερθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας κατά την κύηση και στο γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές καθιστούν την έγκυο πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και την εποχική γρίπη. Για το σκοπό αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο μετάδοσής του και τι προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε. Τα μαιευτικά περιστατικά που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά είναι λίγα σε αριθμό.

    Σε κανένα από αυτά δεν περιγράφεται κάθετη μετάδοση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (δηλαδή από τη μητέρα στο έμβρυο). Πιθανές λοιμώξεις σε νεογέννητα φαίνεται να προκύπτουν μετά τον τοκετό. Στα ίδια περιστατικά δεν βρέθηκε ο ιός στο αμνιακό υγρό και στο μητρικό γάλα από μητέρες που νόσησαν από τον COVID-19.



    ΣΧΟΛΙΑ