• ΥΓΕΙΑ

    Ο πιο εύκολος τρόπος για να μειώσετε το στρες

    • NewsRoom


    Έναν εύκολο, αποτελεσματικό και.. ρομαντικό τρόπο για την διαχείριση του στρες ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να αισθανθούν πιο ήρεμες εάν εκτεθούν στη μυρωδιά του άνδρα τους.

    «Πολλοί άνθρωποι φορούν τη μπλούζα του/της συντρόφου τους ή κοιμούνται στην “πλευρά” του/της στο κρεβάτι όταν αυτός/η είναι μακριά, αλλά δεν συνειδητοποιούν γιατί εμπλέκονται σε αυτές τις συμπεριφορές. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μυρωδιά ενός συντρόφου από μόνη της, ακόμη και χωρίς τη φυσική του παρουσία, μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του στρες», δήλωσε η Marlise Hofer, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 96 ετερόφυλα ζευγάρια. Οι άνδρες έλαβαν ένα καθαρό μπλουζάκι το οποίο φόρεσαν για 24 ώρες, αποφεύγοντας τη χρήση αποσμητικών και αρωματικών προϊόντων σώματος, το κάπνισμα και την κατανάλωση ορισμένων τροφών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μυρωδιά τους. Τα μπλουζάκια στη συνέχεια καταψύχθηκαν για να διατηρήσουν το άρωμα των ανθρώπων που τα φορούσαν.

    Οι γυναίκες, λόγω του ότι έχουν καλύτερη όσφρηση από τους άνδρες, κλήθηκαν τυχαία να μυρίσουν ένα μπλουζάκι που ήταν είτε αφόρετο είτε είχε φορεθεί από τον σύντροφό τους ή από έναν ξένο, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποιο μπλουζάκι ανήκει σε ποιον. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε δοκιμασία στρες, που περιλάμβανε μια συνέντευξη εργασίας και μια εργασία μαθηματικών, ενώ επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα στρες και έδωσαν δείγματα σάλιου στα οποία μετρήθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν μυρίσει το μπλουζάκι του συντρόφου τους αισθάνθηκαν λιγότερο άγχος τόσο πριν όσο και μετά από τη δοκιμασία. Εκείνες που μύρισαν το μπλουζάκι του συντρόφου τους και κατάλαβαν και σε ποιον ανήκει είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το όφελος κατά του στρες είναι πιο ισχυρό όταν οι γυναίκες ξέρουν τι μυρίζουν…

    Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που είχαν μυρίσει το άρωμα ενός ξένου είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης καθ ‘όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας.

    «Από νεαρή ηλικία, οι άνθρωποι φοβούνται τους ξένους, ιδιαίτερα τους παράξενους άνδρες, οπότε είναι πιθανό ότι ένα παράξενο ανδρικό άρωμα πυροδοτεί την αντίδραση “μάχης ή φυγής” του οργανισμού, που οδηγεί σε αύξηση της κορτιζόλης», εξηγεί η Hofer.

    Σύμφωνα με την Frances Chen, ανώτερη συγγραφέα και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του UBC, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις στρεσογόνες καταστάσεις όταν είναι μακριά από τους αγαπημένους τους.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το χαρακτηριστικό της όσφρησης που αποκαλύπτει αν είστε ψυχοπαθείς

     

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:μ Νέα πειραματική θεραπεία για το συνεχές ενοχλητικό βούισμα στα αυτιά

     
     
     

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλλάζουν τα δεδομένα στη θωρακοχειρουργική



    ΣΧΟΛΙΑ