• ΥΓΕΙΑ

    Νότια Κορέα: Χορηγεί στους πολίτες τα αντιικά χάπια Pfizer λόγω έξαρσης της Όμικρον

    • NewsRoom
    Νότια Κορέα: Χορηγεί στους πολίτες τα αντιικά χάπια Pfizer λόγω έξαρσης της Όμικρον

    Χάπια της Pfizer


    Η Νότια Κορέα θα αρχίσει από αύριο να χρησιμοποιεί τα αντιικά χάπια της Pfizer για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 –η πρώτη χώρα στην Ασία που εντάσσει την θεραπεία αυτή στην μάχη κατά της πανδημίας– καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του πολύ μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού.

    Περίπου 630.000 χάπια Paxlovid, τα οποία επαρκούν για 21.000 ανθρώπους, έφτασαν σήμερα και θα διανεμηθούν σε 280 φαρμακεία και 90 κέντρα υγείας, ανακοίνωσε η Υπηρεσία της Νότιας Κορέας Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (KDCA).

    “Δεδομένης της πολύ υψηλότερης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, η φαρμακευτική αγωγή θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στον περιορισμό του αριθμού των ασθενών που θα αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα ακόμη κι αν το στέλεχος αυτό είναι σχετικά λιγότερο σοβαρό”, δήλωσε ο αξιωματούχος της KDCA Κιμ Κι-Ναμ σε συνέντευξη Τύπου.

    Η Νότια Κορέα είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί το Paxlovid στην Ασία, μετά την έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές της για επείγουσα χρήση στα τέλη του Δεκεμβρίου.

    Το φάρμακο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσότερων από 1.000 ανθρώπων την ημέρα, δίδοντας προτεραιότητα σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αυτούς που είναι 65 ετών και άνω και αυτούς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, σύμφωνα με την KDCA.

    Σε κάθε ασθενή συνιστάται η λήψη τριών χαπιών μαζί δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες, ενώ άλλη μια παρτίδα του φαρμάκου για 10.000 ανθρώπους, ή 300.000 χάπια, αναμένεται να φτάσει αργότερα αυτόν τον μήνα στη χώρα.

    Το Paxlovid ήταν σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων, και τα στοιχεία δείχνουν ότι διατηρεί την αποτελεσματικότητά του κατά της Όμικρον, σύμφωνα με την Pfizer.

    Η Νότια Κορέα διερευνά επιπλέον φαρμακευτικά εργαλεία στη μάχη της κατά μιας αύξησης των λοιμώξεων από την Όμικρον. Την Τετάρτη ενέκρινε την χρήση του εμβολίου κατά της COVID-19 της Novavax.

    Τα κρούσματα της Όμικρον αναλογούν σε μικρό ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων

    Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, η χώρα των 52 εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν μεταξύ αυτών που κατάφεραν να θέσουν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο την επιδημία, καταγράφοντας συνολικά 679.030 κρούσματα νέου κορονοϊού και 6.210 θανάτους από COVID-19, πράγμα το οποίο επετεύχθη ως επί το πλείστον με τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

    Η KDCA ανακοίνωσε άλλο ένα ρεκόρ για εισαγόμενα κρούσματα χθες, Τετάρτη, συνολικά 391, μεταξύ του απολογισμού των 4.167 κρουσμάτων για εκείνο το 24ωρο.

    Ο αριθμός των Νοτιοκορεατών που διαγνώσθηκαν θετικοί αφότου παρευρέθηκαν σε εμπορική έκθεση ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στο Λας Βέγκας την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε σε 119 και μεταξύ αυτών βρίσκονται κάποιοι που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον, σύμφωνα με αξιωματούχο της KDCA.

    Τα κρούσματα της Όμικρον αναλογούν σε μικρό ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα, αλλά το ποσοστό τους υπερτριπλασιάστηκε σε περίπου 12,5% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η παραλλαγή αυτή του νέου κορονοϊού μπορεί να γίνει αυτόν τον μήνα η κυρίαρχη στη χώρα, όπως έχει συμβεί στις ΗΠΑ και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, και οι ημερήσιοι απολογισμοί μπορεί να αυξηθούν άνευ προηγουμένου σε 20.000 τον ερχόμενο μήνα.

    Ο Κιμ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο σχέδια για να ελαχιστοποιήσει τις λοιμώξεις από Όμικρον και τον αντίκτυπό τους στις δυνατότητες του συστήματος υγείας, αφότου αξιολογήσει αν θα πρέπει να επεκταθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι οποίοι τέθηκαν εκ νέου σε εφαρμογή στα μέσα Δεκεμβρίου έπειτα από την καταγραφή νέων υψηλών αριθμών ημερήσιων κρουσμάτων, τα οποία ανέρχονταν σε σχεδόν 8.000.

    Σχεδόν το 90% των ενηλίκων στη Νότια Κορέα έχει πλήρως εμβολιαστεί και το 55% είχε ως χθες κάνει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία της KDCA.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ