• ΥΓΕΙΑ

    Νίκος Χαρδαλιάς: «Καμπανάκι» για 10 περιοχές – Οι επιπτώσεις των μετακινήσεων του Πάσχα


    «Καμπανάκι» για 10 περιοχές της χώρας, όπου η επιδημιολογική κατάσταση εμφανίζεται επιβαρυμένη, έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

    Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι περιοχές που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στο επιδημιολογικό τους φορτίο ήταν αυτές της Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων.

    Από την πλευρά της η Βάνα  Παπαευαγγέλου ανέφερε πως υπάρχουν περιοχές στις οποίες παρουσιάστηκε έξαρση των μολύνσεων ως αποτέλεσμα των μετακινήσεων του Πάσχα, κυρίως από φοιτητές που επέστρεψαν από τα αστικά κέντρα στα πατρικά τους μεταδίδοντας ενδοοικογενειακά τον ιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ιχνηλατήσεων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχει υποχωρήσει πολύ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και στα νησιά Ικαρία, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Νάξο και Σκιάθο.

    Πάντως, το ιικό φορτίο στο σύνολο της χώρας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία με αισιόδοξα μηνύματα όπως η μείωση του ποσοστού κρουσμάτων στους εργαστηριακούς ελέγχους, στις εισαγωγές και στους θανάτους. Το Rt διαμορφώνεται στο 0,83.

    Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως «στην Ελλάδα, η πίεση στο σύστημα δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ασθενών με Covid μειώθηκε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε σε πορεία σταθεροποίησης και πιθανής αποσυμπίεσης».

    Τι αλλάζει στα μέτρα

    Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα μέτρα που αίρονται καθώς και στις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από εδώ και πέρα.

    Από σήμερα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Για τη μετακίνηση στα νησιά, με πλοίο ή αεροπλάνο, με εξαίρεση Εύβοια, Σαλαμίνα και Λευκάδα, απαιτείται αρνητικό τεστ (PCR, self ή rapid τεστ) για όλους, ακόμη και για ανήλικους από 5 ετών και πάνω.

    Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης.

    Ο συνοριακός έλεγχος στην Κακκαβιά, θα λειτουργεί από τις 7 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με όριο έως 400 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

    Επίσης, καταργείται το sms για τη μετακίνηση και το click away και click in shop για το λιανεμπόριο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι από τις 00:30 το βράδυ και η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για εργασία, ιατρικούς λόγους ή βόλτα κατοικιδίου.

    Ανοίγουν επίσης τα μουσεία, με 2 μέτρα απόσταση ανά άτομο και ένα άτομο ανά 15 τμ.

    Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι πρακτικές και εργαστηριακές σε ΙΕΚ.

    Από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με ένα self test τη βδομάδα τα σχολεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.

    Από τις 17 ανοίγουν τα μουσικά εκπαιδευτικά μαθήματα σε ατομικό επίπεδο.

    Στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενή θέση ανά δύο άτομα, χωρίς διάλειμμα και με ηλεκτρονικό εισιτήριο.

    Στις 28 Μαΐου ανοίγουν τα υπαίθρια θεάματα.

    Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις και τις άλλες δραστηριότητες.



    ΣΧΟΛΙΑ