• ΥΓΕΙΑ

    8 δηλητηριώδεις τροφές που πιθανότατα έχετε στην κουζίνα σας

    Honey


    Έστω κι αν ακόμα είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνετε, έστω κι αν διαβάζετε πάντα την ετικέτα των τροφίμων που αγοράζετε, έστω κι αν φροντίζετε να εφοδιάζετε τον οργανισμό μας με υγιεινά “καύσιμα”, υπάρχει περίπτωση να πέσετε θύμα της άγνοιάς σας.

    Κι εκεί που ψάχνετε για χημικά πρόσθετα και συντηρητικά, να φάτε άφοβα τροφές που εμπεριέχουν το δηλητήριο από τη φύση.

    Μοσχοκάρυδο

    Το μοσχοκάρυδο είναι στην πραγματικότητα παραισθησιογόνο. Ωστόσο, λέγεται ότι η κατανάλωση μόλις 5,5 γραμ.  μοσχοκάρυδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπασμούς και 8,5 γραμ. να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις. Η κατανάλωση ενός ολόκληρου μπορεί να  οδηγήσει σε ένα είδος «ψύχωσης του μοσχοκάρυδου», η οποία περιλαμβάνει μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής.

    Πατάτες

    Τα φύλλα και ο βλαστός της πατάτας περιέχουν γλυκοαλκαλοειδή, τα οποία συσσωρεύονται στην πατάτα αν παραμείνει πολύ καιρό σ το φως. Η κατανάλωση γλυκοαλκαλοειδών μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, διάρροια, έντονους πονοκεφάλους ή ακόμα και σε κώμα και στο θάνατο. Λέγεται ότι μόνο 3 έως 6 mg ανά κιλό σωματικού βάρους θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα. Αποφύγετε τις πατάτες με μια πρασινωπή χροιά.

    Σπόροι φρούτων

    Οι σπόροι (κουκούτσια) των μήλων, των κερασιών και άλλων φρούτων, όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, αχλάδια και βερίκοκα, περιέχουν κυανόγονα γλυκοσίδια. Αν κατά λάθος καταπιείτε ένα κουκούτσι δεν θα πάθετε τίποτα, αλλά αν τρώτε αρκετά , μπορεί να πάθετε δηλητηρίαση, η οποία αναλόγως με την ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.

    Αμύγδαλα

    Υπάρχουν δύο ποικιλίες αμύγδαλου, το γλυκό αμύγδαλο και το πικραμύγδαλο. Το πικραμύγδαλο περιέχει μεγάλη ποσότητα υδροκυανικού οξέος. Ακόμη και 7-10 ωμά πικραμύγδαλα μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους ενήλικες ή θανατηφόρα για τα παιδιά.

    Μέλι

    Όταν το μέλι δεν έχει περάσει από τη διαδικασία παστερίωσης, στην οποία σκοτώνονται οι επιβλαβείς τοξίνες, περιέχει μια ουσία την γκιανατοτοξίνη, η κατανάλωση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ζάλη, αδυναμία, υπερβολική εφίδρωση, ναυτία και εμετό, που διαρκούν 24 ώρες. Συνήθως μόνο μία κουταλιά σούπας συμπυκνωμένης γκριναντοξίνης είναι αρκετή για να προκαλέσει τα παραπάνω συμπτώματα.

    Τομάτες

    Τα κοτσάνια και τα φύλλα της τομάτας περιέχουν αλκαλικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι. Οι άγριες πράσινες ντομάτες λέγεται ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί να καταναλώσετε τεράστιες ποσότητες για να είναι θανατηφόρες. Κατά συνέπεια, δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά μπορείτε να τα αποφύγετε.

    Τόνος

    Ο κίνδυνος στον τόνο προέρχεται από τον υδράργυρο που απορροφά το ψάρι. Μόλις βρεθεί στο σώμα, ο υδράργυρος είτε θα περάσει από τα νεφρά και θα αποβληθεί, είτε θα ταξιδέψει στον εγκέφαλο και θα οδηγήσει σε παράνοια. Συνιστάται να μην καταναλώνεται από  παιδιά και έγκυες γυναίκες.

    Κάσιους

    Τα ωμά κάσιους περιέχουν urushiol, μια χημική ουσία που βρίσκεται επίσης στο δηλητηριώδη κισσό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας  urushiol μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο δηλητηριώδη κισσό μπορεί να έχουν  μια θανατηφόρο αλλεργική αντίδραση στην κατανάλωση ωμών κάσιους. Τα «ωμά» κάσιους που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ δεν είναι στην πραγματικότητα ωμά, καθώς έχουν βράσει για να αφαιρεθεί η δηλητηριώδης αυτή ουσία.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα superfoods του καλοκαιριού και οι μυστικοί συνδυασμοί τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι διατροφικές ελλείψεις που «κλέβουν» την ενέργειά σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσθέστε τα στο μαγείρεμα και θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος



    ΣΧΟΛΙΑ