• ΥΓΕΙΑ

    Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου – Τι δείχνουν νέες μεγάλες μελέτες

    καφές


    Δικαίωση για τους λάτρεις τους καφέ! Δύο νέες, μεγάλης κλίμακας μελέτες, έρχονται να ενισχύσουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι το δημοφιλές ρόφημα κάνει καλό στην υγεία. Σύμφωνα με αυτές, μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να προφυλάσσει από ορισμένες ασθένειες και να παρατείνει τη ζωή.

    Όπως δείχνουν τα ευρήματα της πρώτης, η οποία διεξήχθη σε περισσότερα από 500.000 άτομα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, η κατανάλωση περίπου τριών φλιτζανιών καφέ, καθημερινά, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, από οποιαδήποτε αιτία, αλλά κυρίως από ασθένειες που σχετίζονται με την κυκλοφορία και την πέψη.

    Η  δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 185.000 εθελοντές από τις ΗΠΑ., έδειξε ότι όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των 16 ετών παρακολούθησης, ενώ όσοι έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διέτρεχαν κατά 18% μικρότερο κίνδυνο.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μειωμένες αυτές πιθανότητες οφείλονταν στα μειωμένα ποσοστά θανάτου από στεφανιαία νόσο, καρκίνο, εγκεφαλικό, διαβήτη και αναπνευστικά και νεφρικά προβλήματα.

    «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο καφές παρατείνει τη ζωή, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωσή του και την καλύτερη υγεία. Επομένως, αν σας αρέσει ο καφές, εξακολουθήστε να τον πίνετε και αν δεν πίνετε, ίσως πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να τον βάλετε στη ζωή σας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Dr Veronica Setiawan, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC).

    Και οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καφές και τσιγάρο: Επιστήμονες “αποκωδικοποιούν” τη μεταξύ τους σχέση
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξέρετε πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνετε;
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καφές και κατάθλιψη: Μια περίπλοκη σχέση



    ΣΧΟΛΙΑ