• ΥΓΕΙΑ

    Mελέτη αποκαλύπτει πότε ακριβώς ο γάμος παχαίνει τους άνδρες


    Επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι ο γάμος παχαίνει τους άνδρες και αποκάλυψαν τις πιο «επικίνδυνες» για τη σιλουέτα τους περιόδους του έγγαμου βίου.

    Χρησιμοποιώντας δεδομένα που ελήφθησαν από περισσότερους από 8.000 άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν στη μελέτη τους ότι οι παντρεμένοι είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και ζύγιζαν περίπου ενάμισι κιλό περισσότερο από τους ανύπαντρους. Επιπλέον, ήταν πιο πιθανό να πάρουν βάρος ως νέοι σύζυγοι και πατέρες, με τα ευρήματα να αποκαλύπτουν ότι η νεογνική φάση και η  περίοδος μετά τη  γέννηση των παιδιών σηματοδότησε αύξηση στον ΔΜΣ, χωρίς ιδιαίτερη επίδραση από τις εγκυμοσύνες.

    Η ίδια μελέτη έδειξε ότι ο ΔΜΣ των ανδρών μειώθηκε κατά την περίοδο λίγο πριν και μετά από ένα διαζύγιο, ενώ υπήρχαν έντονες συσχετίσεις μεταξύ του ΔΜΣ του συζύγου και της συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου.

    Όσον αφορά στις αιτίες πίσω από το αποτέλεσμα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι παντρεμένοι έχουν περισσότερες κοινωνικές εξορμήσεις που περιλαμβάνουν πιο «πλούσια» πιάτα και ότι υπό την επιρροή των συζύγων τους, καταναλώνουν περισσότερα γεύματα από ό, τι όταν ήταν εργένηδες. Τέλος, υποδεικνύουν ότι η πρόσθετη κοινωνική πίεση της εξεύρεσης συντρόφου ενθαρρύνει ορισμένους να παραμείνουν σε φόρμα για όσο είναι «ελεύθεροι».

    «Είναι χρήσιμο για τα άτομα να κατανοήσουν ποιοι κοινωνικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους, ιδιαίτερα τους πιο συνηθισμένους, όπως ο γάμος και η γονική μέριμνα, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία και την ευεξία τους», δήλωσε η Dr. Joanna Syrda, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο και μία εκ των συντακτών της μελέτης. «Για τους παντρεμένους άνδρες που θέλουν να αποφύγουν τις αυξήσεις του ΔΜΣ, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξουν το μεταβαλλόμενο κίνητρό τους, τη συμπεριφορά και τις διατροφικές τους συνήθειες».

    Αλλά και οι γυναίκες δεν μπορούν να αποφύγουν τα κιλά του γάμου. Παλαιότερη μελέτη στην Αυστραλία είχε δείξει ότι βλέπουν τη ζυγαριά να ανεβαίνει κατά 2 κιλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τον γάμο τους, ενώ άλλες μελέτες διαπίστωσαν πως το σωματικό τους βάρος εξακολουθεί να αυξάνεται στην πορεία του χρόνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η αϋπνία και οι άλλες διαταραχές ύπνου των εγκύων αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς στον καύσωνα
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΟΠΥΥ: Νέα δεδομένα στην αποζημίωση των γυαλιών οράσεως



    ΣΧΟΛΙΑ