• ΥΓΕΙΑ

    Πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο οι πλούσιοι


    Οι πλούσιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κάποιους τύπους καρκίνου, σε σύγκριση με τους φτωχούς, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει  επειδή είναι πιο ευπαθείς στη νόσο, αλλά επειδή υποβάλλονται σε περισσότερες ιατρικές εξετάσεις, εξηγούν οι ερευνητές.

    Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τέσσερις τύπους καρκίνου (μαστού, προστάτη, θυρεοειδή και μελάνωμα) σε χώρες με υψηλό εισόδημα (μέσο ετήσιο εισόδημα άνω των 75.000 δολαρίων) και χώρες χαμηλού εισοδήματος (μέσο ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 40.000 δολάρια), στις ΗΠΑ.

    Οι πλούσιες χώρες είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά διάγνωσης για τους προαναφερθέντες τέσσερις καρκίνους από τις φτωχές, αλλά το συνδυασμένο ποσοστό θανάτου ήταν παρόμοιο και στις δύο περιπτώσεις. «Αυτό δείχνει ότι τα ποσοστά αυτών των καρκίνων είναι στην πραγματικότητα παρόμοια σε πλούσιες και φτωχές χώρες», ανέφεραν οι ερευνητές.

    Επίσης, τα ευρήματα έδειξαν ότι η θνησιμότητα από αυτούς τους καρκίνους δεν έχει αυξηθεί (όπως θα περίμενε κανείς λόγω της αύξησης της διάγνωσης), αλλά μάλλον μειώνεται – κυρίως λόγω των βελτιωμένων θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

    «Oι εύποροι άνθρωποι μπορεί να απαιτούν περισσότερες εξετάσεις και τα συστήματα υγείας που εξυπηρετούν σχετικά πλούσιους και υγιείς πληθυσμούς να “βλέπουν” τις περισσότερες εξετάσεις ως έναν τρόπο για να παράγουν περισσότερους ασθενείς και να αυξήσουν τις επιχειρήσεις τους», δήλωσαν οι δρ H. Gilbert Welch και δρ Elliott Fisher, από το Ινστιτούτο για την Πολιτική Υγείας και την Κλινική Πρακτική «Dartmouth», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο,  ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου είναι ένας τομέας όπου η «υπερχρήση» μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιάγνωση και ενδεχομένως σε περιττή θεραπεία.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος: Εγκρίθηκε η 1η θεραπεία που δεν βασίζεται στην αρχική θέση του όγκου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος του ενδομητρίου: Το χαρακτηριστικό του σώματος που προστατεύει τις γυναίκες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα



    ΣΧΟΛΙΑ