• ΥΓΕΙΑ

    Ποια στάση ύπνου είναι η καλύτερη για εσάς

    • NewsRoom


    Ο τρόπος με τον οποίο κοιμόμαστε μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευεξία και την καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα σε άτομα με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

    Επίσης, η έρευνα έχει δείξει ότι η στάση του ύπνου μας μπορεί να αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητάς μας. Δείτε ποιες είναι οι βασικές θέσεις ύπνου και επιλέξτε την καταλληλότερη για εσάς.

    Μπρούμυτα

    Περίπου το 7% των ανθρώπων κοιμούνται μπρούμυτα. Αυτή η θέση μπορεί  να συμβάλει στη μείωση του ροχαλητού, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει προβλήματα. Ο αυχένας και η σπονδυλική σας στήλη δεν βρίσκονται σε ουδέτερη θέση και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και στην πλάτη. Είναι καλύτερα να επιλέξετε κάποια άλλη στάση ύπνου. Εάν δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τη συνήθεια, στηρίξτε το μέτωπό σας πάνω σε ένα μαξιλάρι, ώστε το κεφάλι και η σπονδυλική σας στήλη να βρίσκονται σε ουδέτερη θέση και να εξασφαλίσετε χώρο για να αναπνέετε.

    Ανάσκελα

    Μερικοί άνθρωποι που κοιμούνται ανάσκελα μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στην πλάτη εξαιτίας αυτής της θέσης. Ενδέχεται, επίσης, να επιδεινωθεί προϋπάρχων πόνος στην περιοχή. Αυτή δεν είναι η καλύτερη θέση ύπνου για ανθρώπους που υποφέρουν από πόνο στη μέση. Εάν ροχαλίζετε ή πάσχετε από υπνική άπνοια, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις. Εάν κοιμάστε σε αυτή τη θέση, φροντίστε το κεφάλι, ο λαιμός και η σπονδυλική σας στήλη να βρίσκονται σε ουδέτερη θέση, έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε πόνο στον αυχένα. Ο ύπνος ανάσκελα  με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο είναι η καλύτερη θέση ύπνου για όσους υποφέρουν από «καούρες».

    Ανάσκελα με τους βραχίονες «κολλημένους» στο σώμα

    Περίπου το 8% των ανθρώπων κοιμούνται σε αυτή τη θέση. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κοιμούνται έτσι μπορεί να είναι ήσυχα και επιφυλακτικά. Μπορεί, επίσης, να έχουν υψηλά στάνταρ τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους. Αυτή δεν είναι μια από τις καλύτερες θέσεις ύπνου για άτομα που ροχαλίζουν και μπορεί να τους στερήσει την ξεκούραση κατά τη διάρκεια  της νύχτας.

    Ανάσκελα με τα χέρια πάνω από το κεφάλι

    Περίπου το 5% των ανθρώπων κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο. Η έρευνα δείχνει ότι στα άτομα που κοιμούνται σε αυτή τη θέση δεν αρέσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής, ενώ είναι, επίσης, πιθανό να είναι καλοί ακροατές και να βοηθούν τους άλλους. Όπως όλοι όσοι κοιμούνται ανάσκελα, αυτοί που κοιμούνται σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι επιρρεπείς σε προβλήματα ροχαλητού και ύπνου.

    Στο πλάι

    Αυτή είναι μακράν η πιο δημοφιλής θέση ύπνου, κυρίως για τις γυναίκες. Περίπου το 41% των ανθρώπων κοιμούνται στο πλάι με τα γόνατα λυγισμένα (εμβρυϊκή στάση). Αυτή η θέση είναι ιδανική για τις έγκυες γυναίκες, επειδή διευκολύνει την κυκλοφορία τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο αλλά και για όλους όσοι  ροχαλίζουν. Εάν έχετε αρθρίτιδα, ο ύπνος σε αυτή τη στάση μπορεί να σας προκαλέσει πόνο. Μπορεί, επίσης, να εμποδίζει τη βαθιά αναπνοή επειδή το διάφραγμα είναι περιορισμένο.

    Αν ο ύπνος με τον τρόπο αυτό προκαλεί πόνο στα ισχία σας, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας.

    Στο πλάι με τους βραχίονες «κολλημένους» στο σώμα

    Περίπου το 15% των ανθρώπων κοιμούνται σε αυτή τη θέση. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται έτσι είναι χαλαροί και κοινωνικοί, είναι πιο πιθανό να τους εμπιστευτούν και είναι ευφυείς. Αυτή η θέση ύπνου μπορεί να είναι καλή για όσους ροχαλίζουν. Εάν έχετε αρθρίτιδα, ενδέχεται να ξυπνήσετε με πόνο γι’ αυτό ίσως είναι καλύτερα να την αποφεύγετε.

    Στο πλάι με τα χέρια τεντωμένα μπροστά

    Η θέση αυτή μπορεί να είναι καλή για όσους ροχαλίζουν, αλλά κακή για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα. Περίπου το 13% των ανθρώπων κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται έτσι είναι επίμονοι, ανοιχτόμυαλοι, αλλά και καχύποπτοι και κυνικοί.

    Στη θέση «spoon»

    Είναι μια πλάγια θέση ύπνου για τα ζευγάρια, όπου ο ένας βρίσκεται πίσω από τον άλλον και τον αγκαλιάζει. Τα ζευγάρια μπορεί να ξυπνούν πιο συχνά όταν κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο, αλλά η αγκαλιά διεγείρει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που προάγει το δέσιμο, μειώνει το άγχος και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να κοιμηθούν πιο γρήγορα. Μια αγκαλιά για μόλις 10 λεπτά είναι αρκετή για να προκαλέσει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης.

    Συνοψίζοντας:

    Εάν ροχαλίζετε, είναι καλύτερα να κοιμάστε στο πλάι. Εάν θέλετε να κοιμηθείτε ανάσκελα, τοποθετήστε μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας. Αν το ροχαλητό σας σάς ξυπνάει ή αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Το σοβαρό ή δυνατό ροχαλητό μπορεί να είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας, μιας κατάστασης που σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Εάν υποφέρετε από πόνους στην πλάτη, ο ύπνος ανάσκελα ή μπρούμυτα μπορεί να τον επιδεινώσει. Για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο κοιμηθείτε στο πλάι και για περισσότερη ανακούφιση, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται τα ισχία σας. Εάν πρέπει να κοιμηθείτε ανάσκελα, η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από τα γόνατά σας θα σας θα μειώσει την ένταση στη μέση σας.

    Εάν είστε έγκυος, ο ύπνος μπρούμυτα ή ανάσκελα θα είναι από άβολος έως αδύνατος. Το καλύτερο για εσάς είναι να κοιμάστε στο πλάι. Προτιμήστε την αριστερή σας πλευρά, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την κυκλοφορία τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από την κοιλιά σας μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη. Προκειμένου να είστε πιο άνετα, τοποθετήστε άλλο ένα  μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας και λυγίστε τα γόνατά σας.

    Πηγή: MedicineNet.com

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Social Jet lag: Πώς ο «ύπνος του σαββατοκύριακου» μπορεί να σας αρρωστήσει
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  4 σημάδια που «φωνάζουν» ότι σας λείπει ύπνος
      
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δείτε με ποιον καρκίνο συνδέεται o ανεπαρκής ύπνος



    ΣΧΟΛΙΑ