• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος μαστού:  Τα 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (γυναίκες και άνδρες)


    Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ψηλάφηση ενός όγκου στο μαστό ή στη μασχάλη ενδέχεται να σημαίνει «καρκίνος μαστού». Όμως, η νόσος έχει και άλλα συμπτώματα, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μεταξύ των γυναικών, με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο, παγκοσμίως.

    Παρά το γεγονός ότι  θεωρείται «γυναικεία νόσος», προσβάλλει και τους άνδρες, σπανιότερα μεν (για κάθε 100 περιστατικά καρκίνου του μαστού που εκδηλώνονται σε γυναίκες, καταγράφεται ένα περιστατικό της νόσου σε άνδρα), αλλά με πιο επιθετική μορφή.

    Λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης και της προόδου της θεραπείας, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό επιβίωσης έχει αυξηθεί, ξεπερνώντας το 80% και παρουσιάζοντας συνεχή βελτίωση. Για την καλύτερη έκβαση της νόσου, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.

    Η γνώση και αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να αποβεί σωτήρια. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ως σύμπτωμα μόνο την ψηλάφηση ενός όγκου, εννώ υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από προειδοποιητικά σημάδια που δεν αναφέρονται τόσο συχνά.

     

    Με αφορμή το Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού (Οκτώβριος),  σας παρουσιάζουμε τα εννέα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε :

    1. Εξόγκωμα ή σκλήρυνση σε κάποιο σημείο του μαστού (η αίσθηση κατά την ψηλάφηση είναι διαφορετική στο σημείο αυτό σε σύγκριση με τον υπόλοιπο μαστό)
    2. Έκκριση υγρών από τη θηλή (μπορεί να υπάρχουν ίχνη αίματος)
    3. Αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή την όψη του μαστού
    4. Μεταβολές στην όψη της επιδερμίδας του μαστού (π.χ. πτυχώσεις, όψη φλοιού πορτοκαλιού)
    5. Εισολκή θηλής (η θηλή έλκεται προς το εσωτερικό του μαστού) ή δέρματος του μαστού
    6. Ξεφλούδισμα της σκουρόχρωμης επιδερμίδας γύρω από τη θηλή ή της επιδερμίδας του μαστού
    7. Κοκκίνισμα ή κοίλωμα στην επιδερμίδα ακριβώς επάνω από το μαστό
    8. Πόνος στο μαστό
    9. Οποιεσδήποτε άλλες ασυνήθεις ή επίμονες αλλαγές στο μαστό σας

    Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα (παρόμοια είναι και για τους άνδρες) απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας, ο οποίος θα κρίνει αν είναι σκόπιμο να υποβληθείτε σε περαιτέρω έλεγχο. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού δεν έχει συμπτώματα στα πρώιμα στάδια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποβάλλεστε στον προληπτικό έλεγχο, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, στη χώρα μας ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται στο 56%.

    Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος

    Με βάση τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και αδυναμίες, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει -μεταξύ άλλων- στις γυναίκες της χώρας μας που έχουν χαμηλό κίνδυνο* ανάπτυξης καρκίνου του μαστού  τα παρακάτω:

    1. Ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και να σταματά όταν η κατάσταση της υγείας των γυναικών δεν προσφέρει επαρκές προσδόκιμο επιβίωσης.
    2. Δεν συστήνεται η διεξαγωγή μαστογραφικού ελέγχου από την ηλικία των 35, πρακτικά αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας. Η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς σ’ αυτή την ηλικία επιστημονικά δεν ευσταθεί.
    3. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τον ανά έτος ή ανά διετία έλεγχο αφού συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.
    4. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία δεν συστήνονται ως προληπτικές εξετάσεις (παρά μόνο ως συμπληρωματικές σε μαστογραφικό έλεγχο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο)
    5. Η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί στην ανακάλυψη πρώιμων καρκίνων σε γυναίκες 40-50 ετών και σε γυναίκες με πυκνό μαστό.
    6. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία συνοδεύεται από προβλήματα, κυρίως από υπερδιάγνωση (διάγνωση καρκίνων που μπορεί να μην έβλαπταν τη γυναίκα) και από ασαφή ευρήματα (που οδηγούν σε πρόσθετες εξετάσεις, παρακεντήσεις έως και εγχειρήσεις, χωρίς τελικά να αποδειχθεί ότι η γυναίκα έχει καρκίνο). Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρής ηλικίας γυναίκες (προεμμηνοπαυσιακές) και όσο πιο συχνά γίνεται ο μαστογραφικός έλεγχος.
    7. Η συστηματική τακτική αυτοεξέταση δεν συστήνεται. Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να εξοικειωθούν με την εμφάνιση και τη σύσταση των μαστών τους, ώστε να μπορούν έγκαιρα να απευθυνθούν σε γιατρό, αν κάτι δεν είναι φυσιολογικό.

    Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά ετήσιο τακτικό προληπτικό έλεγχο με κλινική εξέταση, μαστογραφία ή/και μαγνητική μαστογραφία που ξεκινά από ηλικία που θα προσδιορίσει ο θεράπων γιατρός, συχνά νεότερη εκείνης των 40 ετών.

    *Γυναίκες επικινδυνότητας μέσου όρου ( χαμηλή) για εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι εκείνες που δεν είχαν εμφανίσει παλαιότερα καρκίνο του μαστού (θετικό ατομικό ιστορικό), δεν υπάρχει υποψία ή επιβεβαιωμένη γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (π.χ.μετάλλαξη στα γονίδια BRCA) ή δεν είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε ακτινοθεραπεία του θώρακα. Όσες έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά ανήκουν στην κατηγορία γυναικών υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία επικινδυνότητας μέσου όρου (χαμηλή) ανήκει η μεγάλη πλειονότητα του γυναικείου πληθυσμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Επιθετικοί ενδέχεται να είναι ακόμα και οι μικροί όγκοι 
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Καρκίνος μαστού: Επικίνδυνη η «αλληλεπίδραση» καπνίσματος – ακτινοθεραπείας
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο καρκίνος του μαστού «χτύπησε» τα λεμόνια – Πώς ευαισθητοποιούν τις γυναίκες



    ΣΧΟΛΙΑ