• ΥΓΕΙΑ

    Διαβήτης: Ο τρόπος μαγειρέματος που προλαμβάνει τη νόσο

    • Έφη Τσιβίκα


    Απλές αλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος θα μπορούσαν να προάγουν ιδιαίτερα την πρόληψη του διαβήτη αλλά και να αντιστρέψουν σε κάποιο βαθμό ήδη υπάρχουσες βλάβες, υποστηρίζουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά.

    Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia, διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα άτομα με σημεία αντίστασης στην ινσουλίνη (υψηλού κινδύνου) παρουσίασαν βελτίωση απλά αποφεύγοντας την πρόσληψη των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (Advanced Glycation End products – AGEs).

    Πρόκειται για υποπροϊόντα που παράγονται όταν τα σάκχαρα των τροφών –κυρίως των ζωικών – μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες και με μεταφορά της θερμότητας στο τρόφιμο μέσω του αέρα, μιας λιπαρής ουσίας ή ενός μετάλλου. Μικρότερη παραγωγή AGEs εξασφαλίζει το «υγρό μαγείρεμα», όπως στον ατμό, το ποσάρισμα και το βράσιμο.

    Η μελέτη αποτελεί συνέχεια άρθρου του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Στην προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Helen Vlassara, MD, επίτιμη καθηγήτρια Γηριατρικής και Παρηγορητικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn, επιβεβαίωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα AGE στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν προ-διαβήτη, κατάσταση ηοποία χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς και αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με αυτές της νόσου Alzheimer. Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε περισσότερο στον κίνδυνο για διαβήτη.

    Προκειμένου να εξετάσουν πώς η μέθοδος μαγειρέματος και η παραγωγή AGEs επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα παχύσαρκων ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο –ένα σύνολο παθήσεων όπως υπέρταση, υψηλό ζάχαρο, υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια κ.α., που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας– να ακολουθήσουν είτε μια δυτικού τύπου διατροφή (με υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs) είτε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε AGEs, με ρητή οδηγία να αποφεύγουν το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στον φούρνο και το τηγάνισμα αλλά να προτιμούν το μαγείρεμα στον ατμό, το ποσάρισμα και το βράσιμο.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης (1 έτος), οι ερευνητές έλαβαν και ανέλυσαν δείγματα ούρων και αίματος από τους συμμετέχοντες στο ξεκίνημα και στο τέλος της μελέτης. Οι δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη, φλεγμονής και οξειδωτικού στρες επιδεινώθηκαν στην ομάδα της διατροφής δυτικού τύπου ενώ βελτιώθηκαν στη δεύτερη ομάδα, στην οποία τα άτομα έχασαν, επιπλέον, κατά μέσο όρο περισσότερο βάρος.

    «Ενώ τα AGEs των τροφίμων είναι διαδεδομένα, ιδιαίτερα στις δυτικού τύπου δίαιτες, η μελέτη μας έδειξε ότι η αποφυγή τροφών υψηλών σε AGEs θα μπορούσε πραγματικά να αντιστρέψει τις ζημιές που έχουν ήδη γίνει. Αυτό μπορεί να μας προσφέρει νέες κλινικές προσεγγίσεις στον προ-διαβήτη, βοηθώντας ενδεχομένως την προστασία ορισμένων ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο από την ανάπτυξη του διαβήτη και των καταστροφικών συνεπειών του» επισημαίνει η Vlassara.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαβήτης: Η τροφή που “κάνει πέρα” τη νόσο και τις επιπλοκές της (επιστημονική μελέτη)
      
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης: Το πλήγμα στη σεξουαλική ζωή των ανδρών
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαβήτης: Τατουάζ  μετράει το σάκχαρο αλλάζοντας χρώμα



    ΣΧΟΛΙΑ