• ΥΓΕΙΑ

    Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Πρόληψη μέσω αντιμετώπισης


    Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί, αρκεί να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες κινδύνου, τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Παράλληλα, οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης σε εξειδικευμένα κέντρα προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

    Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνονται 1,8 εκατ. νέα περιστατικά εγκεφαλικών, που σχετίζονται με 624.000 θανάτους. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 30.000 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, ετησίως, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες €0.563 δις και έμμεσες δαπάνες €1 δις. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τα εγκεφαλικά που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι τα πιο σοβαρά, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και μόνιμων αναπηριών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, κ. Κωνσταντίνο Τσιούφη, σήμερα υπάρχουν ισχυρά δεδομένα και επαρκής κλινική εμπειρία που τεκμηριώνουν ότι τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά (NOACs) (απιξαμπάνη, νταμπιγκατράνη, ριβαροξαμπάνη) θεωρούνται «σταθμός» στην αντιμετώπιση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Χρησιμοποιώντας τη σωστή δοσολογία είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με τη δικουμαρόλη, αλλά συγκριτικά με αυτή μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας. «Πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία προέκυψαν από πρόσφατες μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν ότι τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό με ένα αντιαιμοπεταλιακό μπορεί να αντικαταστήσουν τη τριπλή αντιθρομβωτική αγωγή, που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική για όλους τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι παράλληλα υποβάλλονται σε στεντ, μειώνοντας έτσι τον αιμορραγικό κίνδυνο», αναφέρει ο κ. Τσιούφης.

    Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη μελέτη “SPYRAL HTN-OFF MED”, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet και στην οποία είχε σημαντική συμμετοχή το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, δείχνει ότι η απονεύρωση του νεφρού μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση στους υπερτασικούς ασθενείς, που δεν λάμβαναν κανένα αντιυπερτασικό φάρμακο.

    «Στον τομέα της θεραπείας του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κερδίζει έδαφος η έγκαιρη θρομβόλυση και η επεμβατική αντιμετώπιση με τη μηχανική θρομβεκτομή, που σε εξειδικευμένα κέντρα δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Ε.Κ.Ε, όχι μόνο εντείνει τις προσπάθειές της για την καλύτερη ανίχνευση και θεραπεία της υπέρτασης και της κολπικής μαρμαρυγής, αλλά δημιουργεί και ειδική ομάδα εργασίας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με στόχο τη μείωση των αγγειακών εγκεφαλικών και των επιπτώσεών τους», αναφέρει ο κ. Τσιούφης

    Τα παραπάνω και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο των εργασιών του 38ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 19-21 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.500 καρδιολόγων και γιατρών άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν την Καρδιαγγειακή Ιατρική.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Οι δύο πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε
     
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο πανεπιστημιακό Ρευματολογικό Κέντρο στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»
     
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καταγγελίες ΙΣΑ: Πώς κομπογιαννίτης καρδιολόγος συνεχίζει να κοροϊδεύει επί 3 χρόνια αθλητικές ομάδες



    ΣΧΟΛΙΑ