• ΥΓΕΙΑ

    Αλτσχάιμερ:  10 σημάδια ότι πρέπει να σας «δει» ειδικός

    Αλτσχάιμερ: Πώς θα μπορούσε να επιβραδυνθεί


    Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι σοβαρή και ανίατη, ωστόσο υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξή της και να ανακουφίσουν τα συμπτώματά της. Αρκεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και να χορηγηθούν οι κατάλληλες θεραπείες.

    Πρόκειται για μια προοδευτική νόσο του εγκεφάλου που πλήττει τη γνωστική λειτουργία, δηλαδή τη μνήμη και την ικανότητα για σκέψη και συλλογισμό). Σε προχωρημένο στάδιο οι ασθενείς δεν μπορούν πλέον να εκτελούν απλές καθημερινές δραστηριότητες, όμως, και στα πιο πρώιμα στάδια εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα σε διάφορους βαθμούς.

    1. Απώλεια μνήμης

    Προβλήματα μνήμης μπορεί να εμφανίσει ο καθένας από εμάς και κυρίως οι ηλικιωμένοι, αλλά η απώλεια μνήμης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Τα άτομα με ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία μπορεί να ξεχάσουν τις πληροφορίες που έμαθαν πρόσφατα, να μην θυμούνται σημαντικές ημερομηνίες ή γεγονότα ή να υποβάλλουν επανειλημμένα τις ίδιες ερωτήσεις και πρέπει να βασίζονται ολοένα και περισσότερο σε βοηθήματα μνήμης (όπως σημειώσεις υπενθύμισης ή ηλεκτρονικές συσκευές) ή στα μέλη της οικογένειάς τους για τα πράγματα που μπορούσαν να θυμούνται μόνα τους.

    2. Προβλήματα διεκπεραίωσης  και συγκέντρωσης

    Ένα άλλο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι μια αλλαγή στην ικανότητα ενός ατόμου να επιλύσει προβλήματα ή να προγραμματίσει. Μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να πληρώσει λογαριασμούς ή να χρησιμοποιήσει σωστά ένα μπλοκ επιταγών. Κάτι τόσο απλό όσο το να ακολουθήσει μια συνταγή μπορεί να αποδεικνύεται πλέον δύσκολο. Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για το άτομο να συγκεντρωθεί και χρειάζεται περισσότερο χρόνο από πριν για να ολοκληρώσει τις εργασίες του.

    3. Δυσκολία σε οικίες δραστηριότητες

    Εκτός του ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών του, ένα άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η χρήση συσκευών της κουζίνας. Επίσης, μπορεί να ξεχάσει τους κανόνες των αγαπημένων του παιχνιδιών ή να το αγαπημένο του χόμπι.

    4. Σύγχυση ως προς το χώρο και την ώρα

    Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ δυσκολεύονται να «προσανατολιστούν» σε χρόνους ή μέρη. Ένα άτομο μπορεί να ξεχάσει την ημερομηνία, την εποχή ή πόση ώρα έχει περάσει και να μην καταλάβει τι συμβαίνει αν δεν είναι στο παρόν. Μπορεί, επίσης, να μπερδευτεί ως προς το πού είναι, να χαθεί σε γνώριμα μέρη και να μην θυμάται πώς έφτασε εκεί ή πώς να επιστρέψει στο σπίτι.

    5. Οπτικές διαταραχές

    Εκτός από τα γνωστικά προβλήματα, ένα άλλο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ είναι οι οπτικές διαταραχές. Οι πάσχοντες μπορεί να παρουσιάσουν ψευδαισθήσεις (στρεβλώσεις της πραγματικότητας), εσφαλμένες αντιλήψεις (π.χ.  να βλέπουν σκιά αντί για μια τρύπα) και δυσκολίες στην αναγνώριση (π.χ. στα μέλη της οικογένειας).

    Άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται στην ανάγνωση, στον προσδιορισμό του χρώματος, στην αντίληψη βάθους, στην κατεύθυνση του βλέμματός τους και στην προσαρμογή στις αλλαγές του φωτός.

    Όλες αυτές οι οπτικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να οδηγεί με ασφάλεια.

    6. Δυσκολία στο γράψιμο ή στην ομιλία

    Η δυσκολία με τη γλώσσα είναι άλλο ένα σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι άνθρωποι μπορεί να «αγωνίζονται» για να βρουν τη σωστή λέξη ή να μιλούν περιφραστικά όταν ξεχνούν πώς αποκαλείται ένα αντικείμενο. Μπορεί, επίσης, να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν μία συνομιλία, να χάνουν εύκολα τον ειρμό της σκέψης τους ή να επαναλαμβάνονται. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να μιλά λιγότερο από ό, τι συνήθιζε στο παρελθόν.

    7. Τοποθέτηση αντικειμένων σε άσχετα μέρη

    Τα άτομα με Αλτσχάιμερ συχνά βάζουν τα πράγματα σε ασυνήθιστα μέρη. Για παράδειγμα, θα βάλουν το κινητό τους τηλέφωνο στο ψυγείο ή τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους στο συρτάρι με τις κάλτσες. Οι πάσχοντες αδυνατούν να εντοπίσουν τα πράγματά τους και κατηγορούν τους άλλους για κλοπή. Αυτή η συμπεριφορά γίνεται πιο συχνή καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.

    8. Μειωμένη ή κακή κρίση

    Ένα άλλο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι η κακή κρίση ή η αλλοίωση της λήψης αποφάσεων. Αυτό συχνά ξεκινάει με αποφάσεις σχετικές με τα χρήματα, με αποτέλεσμα άνθρωποι που ήταν οικονομικά υπεύθυνοι να ξοδεύουν ξαφνικά χρήματα με ακατάλληλους τρόπους. Μπορεί, επίσης, να σταματήσουν να κάνουν τις πληρωμές που θα έπρεπε να κάνουν, όπως για παράδειγμα σε μια εταιρεία κοινής ωφέλειας. Η κρίση τους μπορεί να τους αναγκάσει να δίνουν λιγότερη προσοχή στη φροντίδα και την υγιεινή τους και ενδέχεται να παίρνουν κακές αποφάσεις σχετικά με το τι ρούχα πρέπει να φορέσουν.

    9. Κοινωνική απόσυρση

    Καθώς τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ προχωρούν, τα άτομα εμφανίζουν ολοένα και εντονότερη κοινωνική απόσυρση. Μπορεί να σταματήσουν να συμμετάσχουν στα αγαπημένα τους χόμπι, αθλήματα ή σε συνήθεις κοινωνικές δραστηριότητες. Ενδέχεται  να έχουν ξεχάσει πώς να κάνουν τα πράγματα που απολάμβαναν στο παρελθόν, αλλά μπορεί να είναι και απογοητευμένα με όλες τις αλλαγές που έχουν βιώσει και να νιώθουν αμηχανία ή ντροπή.

    10. Αλλαγές στη διάθεση / προσωπικότητα

    Οι πάσχοντες είναι ανήσυχοι, αναστατωμένοι, μπερδεμένοι, καχύποπτοι, καταθλιπτικοί και φοβισμένοι. Οτιδήποτε τους βγάζει από τη ρουτίνα τους του μπορεί εύκολα να τους αναστατώσει. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικές και απρόκλητες μεταβολές της διάθεσης.

    Πότε να απευθυνθείτε σε ειδικό

    Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σας ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται η ασθένεια, τόσο περισσότερο μπορούν οι πάσχοντες να επωφεληθούν από τις θεραπείες.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προσοχή καύσωνας! Οδηγός επιβίωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «κόκκινο» οι ασθενείς: Δημόσια νοσοκομεία χωρίς κλιματισμό!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλτσχάιμερ: Αυτή η συνήθεια είναι εξίσου επικίνδυνη με την κληρονομικότητα



    ΣΧΟΛΙΑ