• ΥΓΕΙΑ

     Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου σε γυναίκες με συγκεκριμένο σωματότυπο


    Ο σωματότυπος των γυναικών μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO).

    Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, οι γυναίκες με περίσσιο κοιλιακό λίπος (σωματότυπος «μήλο»), διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα και του γαστρεντερικού και μάλιστα το ποσοστό δεν είναι καθόλου αμελητέο.

    Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.855 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με μέση ηλικία τα 71 έτη.  Κατά την έναρξη της μελέτης, το  1999, μετρήθηκε το σωματικό τους λίπος και κατηγοριοποιήθηκαν ως έχουσες υψηλό ή χαμηλό ποσοστό κοιλιακού λίπους.

    Μετά από 12 χρόνια πρόσθετων εξετάσεων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν λίπος γύρω από την κοιλιά ήταν παραπάνω από 50% πιθανότερο να αναπτύξουν όγκο στους πνεύμονες και γαστρεντερικούς καρκίνους.

    Στο πλαίσιο της μελέτης,  καταγράφηκαν συνολικά 811 καρκίνοι εκ των οποίων οι 293 ήταν του  μαστού και των ωοθηκών, οι 345 του πνεύμονα και του γαστρεντερικού  και οι 173 άλλοι καρκίνοι.

    Ο δείκτης μάζας σώματος και το συνολικό ποσοστό λίπους δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση κάποιας μορφής καρκίνου.

    Όπως εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Line Mærsk Staunstrup, από τον Οργανισμό Nordic Bioscience, είναι γνωστό ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί συσσώρευση του λίπους στην κοιλιακή χώρα. Επομένως, οι γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τον τρόπο ζωής τους όταν πλησιάζουν την μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης (51 έτη).

    Προγενέστερη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, είχε συσχετίσει την περίμετρο της μέσης με καρκίνο του ενδομητρίου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανήσυχοι οι γιατροί για την αναζωπύρωση της ιλαράς
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος του ενδομητρίου: Το χαρακτηριστικό του σώματος που προστατεύει τις γυναίκες
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας: Απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση όσων υποφέρουν από πονοκεφάλους



    ΣΧΟΛΙΑ