• ΥΓΕΙΑ

    Προβλήματα πίσω από το «κόλλημα» με το smartphone

    εθισμός-κινητό


    Η υπερβολική χρήση smartphone προκαλεί προβλήματα σε διάφορους τομείς της ζωής, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπίνχαμπτον, στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο πίσω από τη συμπεριφορά αυτή, ενδεχομένως να κρύβονται άλλα προβλήματα, δείχνει η ερευνά τους.

    Οι επιστήμονες ζήτησαν από 182 φοιτητές να αναφέρουν τις καθημερινές τους συνήθειες όσον αφορά στη χρήση smartphone. Με βάση την ανάλυση των απαντήσεων, κατέταξαν τους χρήστες σε έναν από τους ακόλουθους τύπους: Σκεπτόμενος, τακτικός, αφοσιωμένος, φανατικός και εξαρτημένος.

    Το 7% των συμμετεχόντων χαρακτηρίστηκαν ως «εθισμένοι» και το 12 % ως «φανατικοί». Και οι δύο ομάδες αντιμετώπιζαν προβλήματα στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή,  λόγω της ψυχαναγκαστικής τους ανάγκης να ασχολούνται με το smartphone τους.

    Συνολικά, αυτοί οι χρήστες παρουσίασαν σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση, κοινωνικό άγχος, ντροπή, παρορμητικότητα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να παρουσιάζουν ευαισθησία στον εθισμό, συγκριτικά με τους άνδρες.

    «Αν και αυτοί που αυτοπροσδιορίστηκαν ως “εθισμένοι” χρήστες ήταν η μειονότητα, προβλέπω ότι ο εθισμός στην τεχνολογία θα αυξηθεί, καθώς αυτή συνεχίζει να προοδεύει και οι προγραμματιστές των εφαρμογών, των παιχνιδιών και των gadgets βρίσκουν νέους τρόπους για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των χρηστών με την τεχνολογία», δήλωσε ο Isaac Vaghefi, επίκουρος καθηγητής Συστημάτων Διαχείρισης Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο του Μπίνχαμπτον.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, ενδεχομένως να χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια:

    Χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως τρόπο απόδρασης από προβλήματα ή ανακούφισης από αισθήματα απελπισίας, ενοχής, άγχους ή κατάθλιψης.

    Αγνοείτε τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο υπέρ του τι συμβαίνει σε εικονικό.

    Ελέγχετε συνεχώς το smartphone σας, ακόμα και όταν δεν χτυπά ή δεν δονείται.

    Όταν δεν έχετε μαζί σας το smartphone σας … τρελαίνεστε.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Information Systems Journal.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κίνδυνος ατυχήματος από τα κοκτέιλ με ενεργειακά ποτά

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν ο πόνος της ψυχής «βγαίνει» στο σώμα

     
     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καφές και τσιγάρο: Επιστήμονες “αποκωδικοποιούν” τη μεταξύ τους σχέση

     



    ΣΧΟΛΙΑ