• ΥΓΕΙΑ

    Παρεξηγημένη τροφή τα αβγά

    κόκκινα αβγά


    Σίγουρα έχετε ακούσει ότι τα αβγά μπορεί να βλάψουν την υγεία αυξάνοντας την χοληστερόλη. Η φήμη αυτή δημιουργεί αρνητική εικόνα για τη συγκεκριμένη τροφή η οποία, όταν καταναλώνεται σωστά, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει.

    Η θρεπτική αξία των αβγών προκύπτει κυρίως από την παροχή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ένα αβγό μέτριου μεγέθους (60 g) παρέχει περίπου 7 g πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των αμινοξέων είναι τόσο καλή, ώστε η πρωτεΐνη του αβγού να θεωρείται η πρωτεΐνη αναφοράς. Για να γίνει κατανοητό, 2 αβγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100 g κρέατος ή ψαριού.

    SONY DSC

    Η ενεργειακή αξία ενός μέτριου αβγού (60 g) είναι περίπου 376 KJ (90 Kcal). Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι 7 g, με τα περισσότερα από αυτά να περιέχονται στον κρόκο. Τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Ένα αβγό περιέχει επίσης 180 mg χοληστερόλης. Το αβγό είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, D, E) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο και ψευδάργυρο).

    “Σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνει ένας υγιής άνθρωπος έως και 3 αυγά την ημέρα”, αναφέρει ο Kris Gunnars, BSc, ερευνητής – διατροφολόγος.

    Συνδυάστε τα με λαχανικά, φτιάξτε μια αυγοσαλάτα ή δοκιμάστε τα σε μπαγκέτα ολικής άλεσης. Αποφύγετε να τα συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα που αυξάνουν τη χολιστερίνη (π.χ κρέας. βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να φτιάξεις πολύχρωμα πασχαλινά αυγά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Δείτε τα μυστικά της για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι πρέπει να προσέχουμε στη νηστεία



    ΣΧΟΛΙΑ