• ΥΓΕΙΑ

    Ανατρεπτική μελέτη: Οι αλμυρές τροφές δεν προκαλούν δίψα, αλλά κάτι που όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε


    Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν τρώει κανείς αλμυρές τροφές, διψάει και πίνει πολύ νερό. Όμως, αυτό, ναι μεν μπορεί να ισχύει, αλλά μόνο στην αρχή. Στη συνέχεια (μέσα σε 24 ώρες) η δίψα σταματάει και αρχίζει η πείνα.

    Μελέτη (η πρώτη του είδους της) που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αμερική και τη Γερμανία, καταρρίπτει την εδώ και σχεδόν 100 χρόνια επικρατούσα επιστημονική άποψη η οποία έχει διαμορφώσει πολλές από τις σύγχρονες θεωρίες για την επιδημία της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας, παρέχοντας μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

    Μέχρι πρότινος ήμασταν πεπεισμένοι ότι η αποβολή της περίσσειας άλατος ελαττώνει την περιεκτικότητα του σώματος σε νερό καθώς, οδηγεί σε απώλειά του μέσω της ούρησης.

    Ωστόσο η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η αποβολή του άλατος απαιτεί υπερπαραγωγή και κατακράτηση του νερού, κάτι που όμως, απαιτεί πολλή ενέργεια. Έτσι είτε πρέπει να προσληφθεί περισσότερη τροφή, είτε θα διασπάσει ο οργανισμός μυϊκή μάζα για να βρει την ενέργεια που του χρειάζεται.

    «Επειδή η διάσπαση της μυϊκής μάζας είναι βαρύ τίμημα για την αποφυγή της αφυδάτωσης, ο οργανισμός επιλέγει την εναλλακτική λύση, δηλαδή την υπερκατανάλωση τροφής. Όπως φαίνεται αυτός είναι ο λόγος που όταν αρχίζουμε να τρώμε αλμυρά φαγητά, όπως τα πατατάκια και οι τηγανητές πατάτες, δεν αρκούμαστε σε μικρές ποσότητες», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Jens Titze, M.D, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και Μοριακής Φυσιολογίας & Βιοφυσικής.

    Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα ο δρ Titze και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μελέτες της ισορροπίας νατρίου (άλατος) στον οργανισμό Ρώσων αστροναυτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα διαστημικό πρόγραμμα προσομοίωσης πτήσης, σε ερευνητικό κέντρο της Μόσχας, κατά τα έτη 2009-2011.

    Με μεγάλη τους έκπληξη, ανακάλυψαν πως όταν διπλασίαζαν το αλάτι που έδιναν στους αστροναύτες (από τα 6 γραμμάρια την ημέρα σε 12 γραμμάρια) εκείνοι όχι μόνο δεν έπιναν περισσότερο νερό, αλλά το μείωναν κιόλας, γεγονός που υποδηλώνει πως είτε ο οργανισμός τους αύξανε την κατακράτηση υγρών, είτε παρήγαγε περισσότερο και έτσι δεν διψούσαν, ενώ επιπλέον, πεινούσαν περισσότερο.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας διασώστης του ΕΚΑΒ εξηγεί πώς χάνονται ζωές για το… τίποτα – Ποια είναι η ευθύνη των πολιτών

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετασυνουσιακή δυσφορία: Πώς εξηγούν οι επιστήμονες την… κατάθλιψη μετά το σεξ

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αρτηριακή πίεση: Αυτές είναι οι φυσιολογικές τιμές – Πότε υπάρχει πρόβλημα



    ΣΧΟΛΙΑ