• ΥΓΕΙΑ

    Πώς σχετίζεται η ασπιρίνη με τον καρκίνο – Τι έδειξε μεγάλη έρευνα του Χάρβαρντ


    Χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, σε χαμηλή δόση, για την υγεία της καρδιάς τους, αλλά μία νέα, μεγάλη έρευνα δείχνει ότι με τη βοήθειά της μπορεί να ελαττώνουν και τον κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο.

    Η έρευνα, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 130.000 εθελοντές, έδειξε ότι η συστηματική λήψη του φαρμάκου γενικά μειώνει από 7% έως 11% την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο τις επόμενες δύο δεκαετίες.

    Αυτό οφείλεται κυρίως στην ελάττωση της πιθανότητας θανάτου από καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και, ειδικά στους άνδρες, από καρκίνο του πνεύμονα.

    Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα που δείχνουν ότι η ασπιρίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο τονίζουν πως δεν πρέπει να σπεύσει να πάρει κανείς από μόνος του την «παιδική» ασπιρίνη, όπως λέγεται, δίχως να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του.

    Όπως σημείωσαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR 2017), που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, αν και ήδη συνιστάται σε ορισμένους 50άρηδες και 60άρηδες να αρχίζουν προληπτική λήψη ασπιρίνης για την προστασία από καρκίνο του παχέος εντέρου (επιπρόσθετα από την προστασία της καρδιάς), τα επιστημονικά δεδομένα για τους καρκίνους του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα είναι αντιφατικά.

    Επίσης τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει αυτές τις ασθένειες, αλλά απλώς ότι σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα να εκδηλωθούν και να αποβούν μοιραίες.

    Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και άλλων ερευνητικών κέντρων, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 32 χρόνια τους εθελοντές τους, καταγράφοντας κάθε δύο χρόνια τις συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων και η λήψη ασπιρίνης.

    Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης σχεδόν 13.000 είχαν πεθάνει από καρκίνο, αλλά το ενδεχόμενο να έχει συμβεί αυτό ήταν κάπως μειωμένο σε όσους έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη, κάτι που συνήθως γινόταν για την προστασία της καρδιάς τους.

    Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στον καρκίνο του παχέος εντέρου: οι χρήστες της ασπιρίνης είχαν περίπου 30% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο, συγκριτικά με όσους δεν έπαιρναν το φάρμακο.

    Οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν επίσης 11% μειωμένη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού, ενώ οι άνδρες που λάμβαναν το φάρμακο είχαν 23% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη και 14% από καρκίνο του πνεύμονα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δείτε με ποιον καρκίνο συνδέεται o ανεπαρκής ύπνος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος μαστού: Επικίνδυνη η “αλληλεπίδραση” καπνίσματος – ακτινοθεραπείας

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κινητά τηλέφωνα : Μακρυά από τα παιδιά



    ΣΧΟΛΙΑ