• ΥΓΕΙΑ

    Πέτρες στη χολή: Είναι πάντα απαραίτητη η εγχείρηση;

    κοιλιά εξέταση


    Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μπορεί να μην είναι πάντοτε απαραίτητη για την παγκρεατίτιδα που οφείλεται στη χολή, αναφέρει νέα έρευνα.

    Η παγκρεατίτιδα από πέτρα στη χολή εμφανίζεται όταν «σφηνώσει» μία ή περισσότερες πέτρες στον πόρο του παγκρέατος, με συνέπεια να εμποδίζεται η μετακίνηση (διάβαση) των παγκρεατικών ενζύμων, που φυσιολογικά πρέπει να να φθάσουν στο λεπτό έντερο για να συμμετάσχουν στην πέψη.

    Η παρεμπόδιση αυτή έχει ως συνέπεια να επιστρέφουν στο πάγκρεας, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας.

    Σε τέτοια περίπτωση, η κλασική θεραπεία είναι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη – ή η χολή, όπως συνηθίζεται να την λέμε – μέσα σε 30 μέρες από την παγκρεατίτιδα, για να αποτραπούν οι υποτροπές.

    Στη νέα έρευνα, όμως, αποκαλύφθηκε ότι αυτό ίσως δεν είναι πάντα απαραίτητο.

    Όπως γράφουν επιστήμονες στο περιοδικό The American Journal of Gastroenterology, εξέτασαν πάνω από 17.000 περιστατικά παγκρεατίτιδας από χολολιθίαση που καταγράφηκαν μεταξύ 2010 και 2013. Όλοι οι ασθενείς είχαν ιδιωτική ασφάλεια και ηλικία κάτω των 65 τών.

    Το 78% υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μέσα σε 30 ημέρες από την αρχική νοσηλεία για την παγκρεατίτιδα. Από τους ασθενείς αυτούς, λιγότερο από το 10% χρειάσθηκαν νέα νοσηλεία εξαιτίας υποτροπής της κατάστασής τους.

    Από τους περισσότερους από τους 3.700 ασθενείς οι οποίοι δεν χειρουργήθηκαν μέσα στις 30 μέρες, οι σχεδόν 1.200 χειρουργήθηκαν μέσα σε 6 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν ακόμα χειρουργηθεί, παρότι έχουν περάσει τουλάχιστον 4 χρόνια.

    Αν και στους ασθενείς αυτούς είναι αυξημένα τα ποσοστά υποτροπής (φθάνουν το 17%), οι περισσότεροι δεν έχουν παρουσιάσει άλλη ενόχληση, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

    Οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί μερικοί ασθενείς που δεν υποβάλλονται σε χολοκυστεκτομή υποτροπιάζουν και άλλοι όχι, αλλά εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους εγείρουν την πιθανότητα να μην είναι πάντοτε απαραίτητη η εγχείρηση αυτή.

    «Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι ίσως υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Susan Hutfless, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Johns Hopkins University School of Medicine στη Βαλτιμόρη. «Τα κριτήρια που θα πληρούν αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, αλλά είναι σαφές ότι δεν χρειάζονται όλοι οι πάσχοντες από οξεία παγκρεατίτιδα αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως».

    Παρ’ όλα αυτά, η δρ Hutfless τόνισε ότι μόνο τα νέα ευρήματα δεν αρκούν για να αλλάξουν τις υπάρχουσες οδηγίες οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι ωφελούν τους ασθενείς, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη» σε μια ιδιαίτερη γλώσσα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν ο πόνος της ψυχής «βγαίνει» στο σώμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς επιδρούν οι αυξομειώσεις του βάρους στην υγεία της καρδιάς



    ΣΧΟΛΙΑ