• ΥΓΕΙΑ

    Οι «μοναχικοί» περνούν πιο βαριά τις ιώσεις

    γυναίκα-γρίπη


    Οι ιώσεις μπορεί να είναι κουραστικές η ακόμα και  εξουθενωτικές, αλλά σίγουρα είναι χειρότερες στους ανθρώπους που αισθάνονται μοναξιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rice του Χιούστον χρησιμοποίησαν σταγόνες για τη μύτη για να μολύνουν επίτηδες με έναν ιό του κοινού κρυολογήματος 159 ανύπαντρους εθελοντές, ηλικίας 18-55 ετών.

    Κάθε ένας από αυτούς συμπλήρωσε αναλυτικά ψυχολογικό ερωτηματολόγια που στόχο είχαν να αξιολογήσουν το επίπεδο της κοινωνικής απομόνωσης που αισθάνονταν.

    «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά αυξάνει την πιθανότητα σοβαρών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου, αλλά έως τώρα δεν είχε πραγματοποιηθεί μελέτη για την πιθανή σύνδεσή της με τα οξέα προβλήματα υγείας, όπως οι ιώσεις, στα οποία όλοι είμαστε εκτεθειμένοι», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Angie LeRoy, ψυχολόγος στο Rice.

    Η Dr. LeRoy και οι συνεργάτες της απομόνωσαν τους συμμετέχοντες της έρευνας στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου για αρκετές ημέρες, παρακολουθώντας την ψυχική και σωματική υγεία τους.

    Όπως γράφουν στο περιοδικό Health Psychology, τα τρία τέταρτα από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν τα συμπτώματα της ίωσης με την οποία είχαν μολυνθεί.

    Το αν ένιωθαν μοναξιά ή όχι, δεν φάνηκε να επηρεάζει την πιθανότητα νόσησης, αλλά η ένταση των συμπτωμάτων ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό.

    Ειδικότερα, όσοι ανέφεραν πως ένιωθαν την μικρότερη κοινωνική στήριξη, παρουσίασαν πολύ πιο έντονα συμπτώματα απ’ ό,τι όσοι ένιωθαν πιο ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο. Και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου κάθε εθελοντή ξεχωριστά.

    Επιπρόσθετα, τα ευρήματα της έρευνας δεν άλλαξαν όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν όπως το φύλο, την ηλικία, την εποχή του χρόνου και την καταθλιπτική διάθεση.

    «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι σημασία έχει η ποιότητα των σχέσεων και όχι η ποσότητά τους», εξήγησε η Dr. LeRoy. «Μπορεί να νιώθει κάποιος μοναξιά ακόμα κι όταν βρίσκεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο. Η αντίληψη αυτή φαίνεται πως είναι σημαντική όταν το θέμα είναι τα συμπτώματα της ίωσης».

    Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προηγούμενων ερευνών που είχαν συσχετίσει τη μοναξιά με σωματικά νοσήματα.

    «Οι έρευνες εκείνες είχαν δείξει ότι οι ψυχοσωματικοί παράγοντες, όπως το να νιώθει κάποιος απόρριψη, αποκλεισμό ή χωρίς ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά», συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναβιώνουν ασθένειες του παρελθόντος. Αιτία, οι κακές συνήθειες!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πόση ηλιοθεραπεία χρειάζεται για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν ο πόνος της ψυχής «βγαίνει» στο σώμα



    ΣΧΟΛΙΑ