• ΥΓΕΙΑ

    Λαμπερό χαμόγελο: Ποιες τροφές ωφελούν και ποιες βλάπτουν τα δόντια σας

    γυναίκα-τρώει


    Για ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο, εκτός από το βούρτσισμα και άλλους κανόνες υγιεινής, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Άλλοτε θετικό  και άλλοτε αρνητικό…

    Ο Αυστραλός διατροφολόγος Rick Hay, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να διατηρήσουν απαστράπτοντα τα δόντια μας, ενώ άλλα τα κηλιδώνουν.

    Να λοιπόν τι συνιστά να τρώμε και τι να περιορίζουμε.

     Τρόφιμα που κάνουν καλό στο χαμόγελό μας

    Όσα έχουν κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Είναι φυτικής προέλευσης και πλούσια σε βήτα-καροτίνη, που είναι πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α. Συμβάλλουν στην υγεία των βλεννογόνων του σώματος, στους οποίους περιλαμβάνονται τα ούλα – και τα υγιή ούλα είναι απαραίτητα για υγιή δόντια.

    Λιπαρά ψάρια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος και άλλα «λιπαρά» ψάρια κάνουν καλό στο δέρμα, στα μαλλιά, στα νύχια και στα δόντια.

    Γαλακτοκομικά και ξηροί καρποί. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για δυνατά και υγιή δόντια, και στις καλές πηγές του συμπεριλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι ξηροί καρποί. Τα γιαούρτια με προβιοτικά έχουν το πρόσθετο όφελος ότι παρέχουν στον οργανισμό και ωφέλιμα βακτήρια, όπως το bifidus και ο l. acidophilus.

    Τρόφιμα που πρέπει να περιορίζονται

    Ό,τι περιέχει ζάχαρη. Δεν κάνει καλό στην υγεία και σίγουρα δεν ωφελεί τα δόντια. Πιστεύεται ότι είναι επιζήμια και για το δέρμα, καθώς ευνοεί την γλυκοζυλίωση και την πρόωρη γήρανση.

    Η γλυκοζυλίωση είναι μία φυσιολογική διεργασία κατά την οποία η «ζάχαρη» του αίματος, η γλυκόζη (ή σάκχαρο), υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια και η περίσσεια ενώνεται με τις βασικές πρωτεΐνες του οργανισμού, δημιουργώντας επιβλαβείς ενώσεις οι οποίες επηρεάζουν τα αγγεία.

    Τα χειρότερα γλυκίσματα για τα δόντια είναι όσα «κολλάνε» πάνω τους, με πρώτες τις καραμέλες. Δίχως βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, τα κολλώδη τρόφιμα παραμένουν επί ώρες στην επιφάνεια των δοντιών διεγείροντας ασταμάτητα την παραγωγή οξέων που μπορεί να τα διαβρώσουν.

    Οι υδατάνθρακες. Όπως η ζάχαρη, που είναι ένας απλός υδατάνθρακας, έτσι και οι υπόλοιποι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, μέλι) χρειάζονται φειδώ για να διατηρηθούν υγιή τα δόντια, διότι αποτελούν την «τροφή» των μικροβίων που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα και παράγουν οξέα ως υποπροϊόν του μεταβολισμού τους.

    Το καθοριστικό, όμως, δεν είναι η ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει κάποιος, αλλά η συχνότητα της κατανάλωσης, διότι τα παραγόμενα οξέα χρειάζονται 20-40 λεπτά για να εξουδετερωθούν από το σάλιο.

    Επομένως αν κάποιος τσιμπολογάει υδατάνθρακες κάθε μία ώρα, το στόμα του θα είναι συνεχώς γεμάτο οξέα, τα οποία θα διαβρώσουν σιγά-σιγά τα δόντια του.

    Η λύση είναι να μην τσιμπολογάτε υδατάνθρακες, αλλά να τους καταναλώνετε μαζί με τα κύρια γεύματα και αμέσως μετά να ξεπλένετε καλά το στόμα σας με νερό.

    Καφές και τσάι. Τα πολλά φλιτζάνια σε καθημερινή βάση δημιουργούν κηλίδες στα δόντια, ενώ φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά και την υγεία του εντέρου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δείτε με ποιον καρκίνο συνδέεται o ανεπαρκής ύπνος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πόση ηλιοθεραπεία χρειάζεται για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κινητά τηλέφωνα : Μακρυά από τα παιδιά



    ΣΧΟΛΙΑ