• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος μαστού: Επικίνδυνη η “αλληλεπίδραση” καπνίσματος – ακτινοθεραπείας


    Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που δεν διακόπτουν το κάπνισμα εν όσω διαρκεί η θεραπεία τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών μακροπρόθεσμων επιπλοκών από την ακτινοθεραπεία, προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές.

    Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 41.000 ασθενείς, που συμμετείχαν σε 75 διαφορετικές έρευνες για την ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2010 και 2015. Δέκα ή περισσότερα χρόνια μετά τη θεραπεία για καρκίνο του μαστού, 134 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και 1.253 είχαν πεθάνει από καρδιολογικά αίτια.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η πιθανότητα να υποστούν οι γυναίκες έμφραγμα του μυοκαρδίου ή να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας της ακτινοθεραπείας ήταν περίπου 5% σε όσες ήταν μακροχρόνιες καπνίστριες που εξακολούθησαν να καπνίζουν, συγκριτικά με 0,5% στις μη καπνίστριες.

    «Η έρευνα αυτή αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες που καπνίζουν να λαμβάνουν βοήθεια για να κόψουν το κάπνισμα αν διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού, ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών από τις θεραπείες», δήλωσε η Dr. Julie Sharp, επικεφαλής Πληροφόρησης για την Υγεία στον ερευνητικό οργανισμό Cancer Research UK που χρηματοδότησε την έρευνα.

    Από την πλευρά της, η κύρια ερευνήτρια Dr Carolyn  Taylor, ογκολόγος στο Nuffield Department of Population Health του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξήγησε ότι «για τις μακροχρόνιες καπνίστριες, οι απόλυτοι κίνδυνοι της σύγχρονης ακτινοθεραπείας μπορεί να υπερκαλύπτουν τα οφέλη, ενώ για τις γυναίκες που είναι πρώην καπνίστριες ή ουδέποτε κάπνισαν, οι πιθανοί κίνδυνοι της σύγχρονης ακτινοθεραπείας είναι αμελητέοι».

    Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναβιώνουν ασθένειες του παρελθόντος. Αιτία, οι κακές συνήθειες!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πόση ηλιοθεραπεία χρειάζεται για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν ο πόνος της ψυχής «βγαίνει» στο σώμα



    ΣΧΟΛΙΑ