• ΥΓΕΙΑ

    Άσθμα: Η νόσος που «ξεγελάει» ακόμα και γιατρούς (video + test)


    Τα συμπτώματα είναι παραπλανητικά  για τους μη ειδικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα συχνά να καθυστερεί η διάγνωση και  η θεραπεία. Το άσθμα συχνά συγχέεται με λοιμώδη βρογχίτιδα, οδηγώντας στη λανθασμένη  χορήγηση αντιβιοτικών για την αντιμετώπισή της.

    Το άσθμα, ωστόσο, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών  (αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής). Στα άτομα που πάσχουν, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασης των μυών γύρω από τους βρόγχους.

    Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων, όπως επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.

    Τα συμπτώματα της πάθησης επιβαρύνουν παράγοντες, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,  τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, καθώς και ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος.

    Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις, ενώ με την πάροδο του χρόνου η συχνότητά της (επιπολασμός) αυξάνεται. Υπολογίζεται ότι 300 εκατ. άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς.

    Έχω άσθμα; Κάντε το τεστ εδώ.

    Εκστρατεία ενημέρωσης

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο (2/5), η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), ανέλαβε δράση ενημέρωσης των ασθενών και του κοινού για τη νόσο, ώστε να τους εκπαιδεύσει ν’ αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να επισκεφθούν άμεσα τον ειδικό πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας.

    Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης της Ε.Π.Ε. “Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου’’ http://prosexetapnevmoniasou.gr/ που αφορά την ενημέρωση του κοινού για τα δύο μεγάλα νοσήματα των αεραγωγών: Το βρογχικό άσθμα και τη ΧΑΠ.

    Οι δράσεις της Ομάδας Άσθματος παρουσιάστηκαν σε  Συνέντευξη Τύπου ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη νόσο. Μεταξύ αυτών παρουσιάστηκε και το ανανεωμένο επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, με τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Μέλη-Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος της Ε.Π.Ε.

    (από τα αριστερά στα δεξιά) κκ. Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος Ε.Π.Ε, Διευθυντής 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ε.Π.Ε, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής,
    (από τα αριστερά στα δεξιά) κκ. Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος Ε.Π.Ε, Διευθυντής 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ε.Π.Ε, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής,

    Μητρώο ασθενών με σοβαρό άσθμα 

    Το άσθμα χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και εξάρσεις (παροξύνσεις), οι οποίες μπορεί να είναι από πολύ ήπιες μέχρι πολύ σοβαρές. Σύμφωνα, μάλιστα με τους ειδικούς, μία σοβαρή παρόξυνση άσθματος έχει τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από ό,τι το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,  «στόχος της σύγχρονης θεραπείας είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, με την αποφυγή κρίσεων και την  ελάττωση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από τη φαρμακευτική αγωγή»,  τονίζοντας ότι «η βασική θεραπευτική στρατηγική βασίζεται στη χρήση των εισπνεόμενων στεροειδών».

    Το σοβαρό Άσθμα απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί.

     «Οι ασθενείς με σοβαρό Άσθμα, που υπολογίζονται από 5.000 έως 10.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων  με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως της ομαλιζουμάμπης και μεπολιζουμάμπης  με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Μια νέα προσθήκη στη θεραπεία αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο που φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και σε μείωση των εξάρσεων», σημείωσε ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

    Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε σε μια σημαντική εξέλιξη και πρωτοβουλία της Ε.Π.Ε., την καταγραφή των ασθενών με σοβαρό άσθμα στην Ελλάδα,  που αναμένεται να γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο. Η καταγραφή αυτή, η οποία θα ξεκινήσει την 1/10/2017,  θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του σοβαρού άσθματος στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βήχας: Πότε οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 + 1 παράγοντες που ενεργοποιούν το έμφραγμα

     
     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): 6 σημάδια SOS

     



    ΣΧΟΛΙΑ