• ΥΓΕΙΑ

    Αρτηριακή πίεση: Αυτές είναι οι φυσιολογικές τιμές – Πότε υπάρχει πρόβλημα

    αρτηριακή πίεση μέτρηση


    Eίναι ευρέως γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο,  επειδή συνήθως δεν προκαλεί προειδοποιητικά συμπτώματα, ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν χωρίς καν να το γνωρίζουν.

    Ουσιαστικά, η υπέρταση αποτελεί τον ισχυρότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για έμφραγμα. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, ξαφνικό θάνατο, νεφρική βλάβη, απόφραξη των αρτηριών των ποδιών, κ.α. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ελέγχεται τακτικά.

    Η αρτηριακή πίεση μετριέται με δύο αριθμούς: τη συστολική και τη διαστολική πίεση. Το πρώτο, μεγαλύτερο νούμερο που βλέπετε στο πιεσόμετρο είναι η συστολική πίεση και το δεύτερο, χαμηλότερο είναι η διαστολική.

    Όταν η συστολική είναι μικρότερη από 120 και η διαστολική μικρότερη από 80, τότε η αρτηριακή πίεση θεωρείται φυσιολογική.

    Όταν η τιμή της συστολικής πίεσης είναι από 120 έως 139 και της διαστολικής από 80 έως 89 θεωρείται ότι το άτομο έχει προϋπέρταση.

    Τέλος, όταν η συστολική πίεση είναι 140 ή περισσότερο, ή η διαστολική είναι 90 ή περισσότερο, τότε μιλάμε για υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση.

    Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια από ειδικό. Αν είναι υψηλότερη από την κανονική, ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας προκειμένου να την ρυθμίσετε. Μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε τις τιμές σας στο σπίτι μεταξύ των επισκέψεων στο ιατρείο, χρησιμοποιώντας ένα απλό πιεσόμετρο.

    Οδηγίες για τη σωστή μέτρηση της πίεσης από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Υπέρτασης

    • Τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη μέτρηση της πίεσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τον καφέ και το κάπνισμα (φυσικά, καλό είναι να μην καπνίζετε καθόλου).
    • Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε καθιστή θέση. Αν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί κάποιες φορές να σας ζητήσει να κάνετε μετρήσεις και σε όρθια θέση για να διαπιστώσει αν η πίεση πέφτει υπερβολικά στην ορθοστασία (ορθοστατική υπόταση).
    • Για τη μέτρηση της πίεσης πρέπει πρώτα να μείνετε σε καθιστή θέση για περίπου 5 λεπτά.
    • Η πλάτη σας να ακουμπά στη ράχη της καρέκλας και το μπράτσο να είναι χαλαρά ακουμπισμένο σε σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι).
    • Η περιχειρίδα (το πανί που τυλίγει το χέρι) τοποθετείται έτσι ώστε να εφαρμόζει καλά κατευθείαν πάνω στον βραχίονα (μπράτσο) χωρίς να παρεμβάλλεται το μανίκι.
    • Αν το μανίκι σας είναι σφικτό θα πρέπει να το βγάζετε.
    • Η περιχειρίδα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ύψος της καρδιάς (εικόνα 1).
    • Η άκρη του ακουστικού τοποθετείται στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα χωρίς να καλύπτεται τελείως από την περιχειρίδα (εικόνα 1).
    • Βεβαιωθείτε ότι το πιεσόμετρό σας δείχνει ακριβώς 0 πριν το χρησιμοποιήσετε.
    • Φουσκώνετε το πιεσόμετρο μέχρι το 200-220 mmHg. Ξεφουσκώνετε αργά (περίπου 10 mmHg κάθε 5 δευτερόλεπτα).
    • Συστολική πίεση είναι το σημείο που εμφανίζεται (ακούγεται) ο ρυθμικός χτύπος, όσο αδύνατος και να είναι.
    • Διαστολική πίεση είναι το σημείο όπου ο ρυθμικός ήχος παύει να ακούγεται.
    • Η πίεση πρέπει να καταγράφεται σε χιλιοστά π.χ. συστολική πίεση 160 και διαστολική 90 mmHg και όχι 16 και 9.
    • Το πιεσόμετρο σας έχει ενδείξεις (γραμμές) για κάθε 2 χιλιοστά πίεσης π.χ. 90, 92, 94, 96 κ.λπ. Η πίεση δεν πρέπει να στρογγυλοποιείται όπως π.χ. 160/95 mmHg αλλά να καταγράφεται με λεπτομέρεια στο τελικό ζυγό (όχι μονό) ψηφίο π.χ. 162/94 mmHg.
    • Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν δύο μετρήσεις της πίεσης κάθε φορά, με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτά μεταξύ των μετρήσεων. Στη δεύτερη μέτρηση, η πίεση είναι συνήθως χαμηλότερη. Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης μέτρησης (πάνω από 10 mmHg) γίνεται και τρίτη μέτρηση. Όλες οι μετρήσεις καταγράφονται.
    Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Υπέρτασης
    Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Υπέρτασης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας διασώστης του ΕΚΑΒ εξηγεί πώς χάνονται ζωές για το… τίποτα – Ποια είναι η ευθύνη των πολιτών

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβλήματα πίσω από το «κόλλημα» με το smartphone

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαβήτης: Η τροφή που “κάνει πέρα” τη νόσο και τις επιπλοκές της (επιστημονική μελέτη)



    ΣΧΟΛΙΑ