• ΥΓΕΙΑ

    Νέος συναγερμός στην Κίνα: Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα βουβωνικής πανώλης


    Ύποπτο κρούσμα βουβωνικής πανώλης, της ασθένειας που προκάλεσε την πανδημία του Μαύρου Θανάτου, εμφανίστηκε στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, στην Κίνα.

    Το κρούσμα εντοπίστηκε στην πόλη Μπαγιανούρ, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Πεκίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    Οι δημοτικές Αρχές ειδοποιήθηκαν το Σάββατο από ένα νοσοκομείο για το ύποπτο περιστατικό, ενώ για προληπτικούς λόγους στην πόλη εκδόθηκε προειδοποίηση επιπέδου 3, η οποία θα έχει ισχύ μέχρι και το τέλος του έτους.

    Η πανούκλα, που προκαλείται από βακτήρια και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος ψύλλων και μολυσμένων ζώων, είναι μια από τις πιο θανατηφόρες βακτηριακές λοιμώξεις στην ανθρώπινη ιστορία. Κατά τη διάρκεια του Μαύρου Θανάτου στο Μεσαίωνα, πέθαναν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη.

    Η βουβωνική πανώλη προκαλεί εξογκώματα από πολύ πρησμένους και επώδυνους λεμφαδένες κάτω από τα χέρια, στον λαιμό ή στη βουβωνική χώρα, καθώς και πυρετό, ρίγη και βήχα.

    Οι υπηρεσίες υγείας της Μπαγιανούρ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, συνιστούν στους πολίτες να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και να αποφύγουν το κυνήγι ή την κατανάλωση ζώων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση.

    «Προς το παρόν, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας πανώλης στην πόλη. Ο κόσμος θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και να αναφέρει αμέσως αν εμφανίσει συμπτώματα», δήλωσε αξιωματούχος στην εφημερίδα China Daily.

    Οι αρχές της Μπαγιανούρ απεύθυναν επίσης έκκληση στους πολίτες να αναφέρουν τυχόν νεκρές ή άρρωστες μαρμότες, οι οποίες ιστορικά έχουν προκαλέσει εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στην περιοχή.

    Η μαρμότα πιστεύεται ότι προκάλεσε την επιδημία της πνευμονικής πανώλης του 1911, η οποία σκότωσε περίπου 63.000 ανθρώπους στη βορειοανατολική Κίνα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, δύο κρούσματα βουβωνικής πανώλης επιβεβαιώθηκαν στη Μογγολία – αδέλφια που και οι δύο είχαν φάει μαρμότα, σύμφωνα με το Xinhua.

    Τον περασμένο Μάιο, ένα ζευγάρι στη Μογγολία πέθανε από βουβωνική πανώλη αφού έφαγαν τον ωμό νεφρό μιας μαρμότας, που θεωρείται λαϊκό φάρμακο για καλή υγεία.



    ΣΧΟΛΙΑ