• ΥΓΕΙΑ

    Νέα επέμβαση αποτρέπει αναπηρίες σε πολυτραυματίες

    χειρουργείο


    Μια νέα χειρουργική τεχνική, ελάχιστης παρεμβατικότητας, αντιμετωπίζει βαριά κατάγματα πυέλου (λεκάνης) και κοτύλης με τη χρήση 3D fluoroscopy και σύστημα O-arm και πλοήγησης, ακόμα και σε πολυτραυματίες.

    Κάθε χρόνο χάνονται πολλά νεαρά άτομα στην άσφαλτο. Πέραν των νεκρών, όμως, προκαλείται και μεγάλος αριθμός αναπηριών με τραγικές προεκτάσεις τόσο στα ίδια τα άτομα όσο και στις οικογένειες τους.

    Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γυρίζει σελίδα στην αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών κακώσεων και, μέσω ελάχιστα παρεμβατικών τεχνικών, επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αποτρέποντας τις αναπηρίες και δίνοντας τη δυνατότητα στον τραυματία να επιστρέψει σύντομα στην καθημερινότητά του.

    Οι νέες τεχνικές, μάλιστα, μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και  στους πολυτραυματίες (τα άτομα με βαριές κακώσεις σε διάφορα συστήματα π.χ κάταγμα πυέλου, με κατάγματα πλευρών, ρήξη του σπληνός και του εντέρου), όπου υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί ως προς την αντιμετώπισή τους.

    «Γνωρίζουμε ότι σε πολυτραυματίες, όσο συντομότερα πραγματοποιηθεί η οριστική σταθεροποίηση των καταγμάτων τους, τόσο καλύτερη θα είναι η λειτουργική τους έκβαση, με μεγάλη πιθανότητα να μην έχουν τελικά αναπηρία.  Επίσης, είναι γνωστό από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι οι πολυτραυματίες δεν γίνεται να χειρουργηθούν άμεσα, αλλά πρέπει πολλές φορές να περιμένουμε μέχρι και 20 ημέρες όταν θα έχει ηρεμήσει η ανοσοφλεγμονώδης κατάστασή τους. Η αναμονή αυτή έχει ως αποτέλεσμα, όταν χειρουργούνται πλέον ανοικτά με τον κλασσικό τρόπο να είναι αργά για να επιτευχθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα. Εδώ, λοιπόν, έρχεται η χειρουργική χαμηλής παρεμβατικότητας, η οποία και σε αυτόν τον απαιτητικό τομέα  επιτρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής άμεσα, την πρώτη κιόλας ημέρα, να σταθεροποιηθούν τα κατάγματά του και να ελεγχθεί κατά πόσο έχουν αναταχθεί  (έχουν έρθει στη θέση τους τα παρεκτοπισμένα τμήματα οστού) με την τρισδιάστατη απεικόνιση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου», αναφέρει ο Δρ. Σπύρος Δαρμανής Μ.Sc., Ph.D, στρατιωτικός ιατρός, ορθοπαιδικός χειρουργός, διευθυντής τμήματος Πυελικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ισχίου.  

    Όπως εξηγεί ο ειδικός, τα παραπάνω συμβαίνουν χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στην ήδη ευαίσθητη υγεία του τραυματία. Έτσι ανανήπτει τάχιστα, σηκώνεται από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και, αντί για πολυήμερη εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (με αρνητική πολλές φορές εξέλιξη), συνήθως επιστρέφει στο σπίτι του σε μερικές ημέρες. Φυσικά, δεν είναι όλοι οι ασθενείς ούτε όλα τα κατάγματα ίδια, οπότε απαιτείται εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με τις περιστάσεις. Για τη διενέργεια των επεμβάσεων απαιτείται ειδική ομάδα, με πολυετή εξειδίκευση για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την τάχιστη επιστροφή των βαρέως τραυματισμένων ασθενών στην οικογένειά τους, στην εργασία τους και γενικότερα στην προηγούμενη του τραυματισμού ζωή τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Κατσαδώρος (Κλίμακα) στο BBC: «Πιστεύουμε πως το 90% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να αποτραπεί»

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδήγηση με αλκοόλ: Συνδυασμός που (κυριολεκτικά) σκοτώνει

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ