• ΥΓΕΙΑ

    Με ωράριο τα εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά – Πάνω από 60.000 δόσεις η πρώτη παραλαβή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Με ωράριο τα εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά – Πάνω από 60.000 δόσεις η πρώτη παραλαβή

    Εξωτερική άποψη από το νέο mega εμβολιαστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), Τρίτη 13 Απριλίου 2021. Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη, 15 Απριλίου, ξεκινά η λειτουργία του νέου κέντρου με 16 εμβολιαστικές γραμμές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ


    Με συγκεκριμένο ωράριο θα κληθούν να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Στις 13 Δεκεμβρίου θα φθάσουν στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις, που υπολογίζονται σε πάνω από 60.000, λένε οι πληροφορίες.

    Αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών, σύμφωνα με τα όσα είπε στην επίσημη ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 15 Δεκεμβρίου.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, δεν θα δοθεί προτεραιότητα σε κάποια ομάδα παιδιών – η πλατφόρμα θα ανοίξει ταυτόχρονα για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.

    Όσο για το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων, αναμένεται να επιλεγούν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, στις οποίες θα προσέρχονται τα παιδιά, συνοδευόμενα, εννοείται, από έναν ενήλικο. Οι λόγοι για τον καθορισμό ωραρίου είναι δύο. Καταρχάς τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο Δευτέρα ως Παρασκευή και τα απογεύματα έχουν συνήθως εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως και τα Σαββατοκύριακα σε αρκετές περιπτώσεις. Δεύτερον με το ωράριο θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός με τους ενήλικες ως έναν βαθμό.

    Η δοσολογία για τα παιδιά

    Η πρώτη παρτίδα των παιδικών εμβολίων, τα οποία έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), είναι αυτά των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer/BioNTech.

    Στα παιδιά θα χορηγείται το 1/3 της δόσης των ενηλίκων. Όπως και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, ανάμεσα στις οποίες θα μεσολαβεί διάστημα τριών εβδομάδων. Οι δόσεις θα έρχονται τμηματικά σε ειδικές συσκευασίες και θα είναι έτοιμες για άμεση χρήση. Θα φυλάσσονται στις ίδιες συνθήκες με εκείνες των εμβολίων, τα οποία προορίζονται για τους ενήλικες.

    Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αφορά σε περίπου 750.000 παιδιά και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε περίπου 75 εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια. Σταδιακά και πάντα ανάλογα με την κινητικότητα και τον αριθμό των ραντεβού, τα εμβολιαστικά κέντρα θα αυξάνονται. Στις γιορτές, δε, οπότε τα σχολεία θα είναι κλειστά, είναι πιθανό να υπάρξει τροποποίηση στα ωράρια λειτουργίας τους.
    Υψηλό το ιικό φορτίο στα παιδιά

    Οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που γνωμοδότησαν θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 χρόνων, είναι η διασφάλιση της μέγιστης προστασίας τους έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

    Υπενθυμίζεται ότι το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε πριν από λίγες εβδομάδες μελέτη, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας, άπαξ και μολυνθούν τα παιδιά, ο επικίνδυνος ιός παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους κι εκείνα έχουν υψηλό ιικό φορτίο, ανεξάρτητα από το αν νοσούν χωρίς συμπτώματα ή εάν νοσηλεύονται. Όπερ σημαίνει ότι και μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων παραλλαγών.
    Πάνω από 164.011 παιδιά έως 17 ετών έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας και ως επί το πλείστον είχαν ήπια συμπτώματα. Εξαίρεση αποτελούν τα τέσσερα παιδιά, που, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της COVID-19.

    Εμβολιασμοί και στα ιδιωτικά ιατρεία

    Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και σε νοσοκομεία. Ωστόσο θα μπορούν να χορηγούνται και από ιδιώτες παιδιάτρους στα ιατρεία τους. Στην περίπτωση αυτή δεν θα χρειάζεται να κλειστεί ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Απλά το ραντεβού θα κλείνεται μέσω τηλεφώνου, όπως γίνεται για τις επισκέψεις ρουτίνας στον παιδίατρο, αλλά και για τα υπόλοιπα εμβόλια των παιδιών.

    Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά κέντρα: Στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο ΚΥ Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

    Στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές θα πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς ομάδες επαγγελματιών υγείας.

    Διαβάστε επίσης

    Επτά ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν τη λειτουργία τους – Ποια κλείνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ