• ΥΓΕΙΑ

    Με… 1.000 «τρέχει» ο υγειονομικός σχεδιασμός ενόψει της τουριστικής περιόδου


    Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και σε υγειονομικό επίπεδο, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού, προκειμένου να κοπεί η «κορδέλα» με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

    Οι υγειονομικές αρχές έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον, που θα εξασφαλίσει μια ομαλή και ασφαλή τουριστική σεζόν, όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τους πολίτες της χώρας.

    Στο επίκεντρο βρίσκεται η αύξηση των εμβολιασμών και των διαγνωστικών ελέγχων, οι οποίοι αποτελούν το βασικό «όχημα» που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της επιδημίας αλλά και στον έλεγχο της διασποράς κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας.

    O υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού τη Μεγάλη Τετάρτη και δεσμεύτηκε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να πετύχει αυτή η προσπάθεια.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει υγειονομικός σχεδιασμός για την ενίσχυση νησιών και άλλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά «όλα θα πάνε καλά» στο σημαντικό για την εθνική οικονομία αυτό εγχείρημα.

    «Προφανώς και υπάρχει σχεδιασμός. Να θυμίσω ότι λειτουργήσαμε με ένα πολύ υψηλού επιπέδου υγειονομικό σχέδιο, που περιείχε και τις αεροδιακομιδές με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας. Θυμίζω ότι είχαμε εκμισθώσει πέρυσι και αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και ιδιωτικά αεροσκάφη. Ότι ξεκινήσαμε από μια κάψουλα και φτάσαμε τις 10», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

    Παράλληλα,  τόνισε ότι φέτος στο στόλο του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ έχουν πλέον ενταχθεί τέσσερα ολοκαίνουργια αεροσκάφη αεροδιακομιδών, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ ενισχυμένες θα είναι και οι θαλάσσιες διακομιδές. Επίσης, αναφέρθηκε στη στελέχωση των δομών υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, με την προσθήκη εκατοντάδων υγειονομικών σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Νοσοκομεία.

    «Θα στηρίξουμε την οικονομία μας, θα στηρίξουμε τον τουρισμό μας και για να γίνει αυτό αποδείχθηκε όλους αυτούς τους μήνες ότι πρέπει παράλληλα να πηγαίνουν και οι κανόνες της Δημόσιας Υγείας. Και νομίζω ότι το έχουμε καταλάβει όλοι αυτό», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    «Ο κόσμος και από έξω προς τα μέσα εμπιστεύεται τη χώρα μας, επενδύει στη χώρα μας και αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

    Και εμείς θα διασφαλίσουμε αυτό να γίνει με ασφάλεια, να γίνει οργανωμένα, να μπορέσει ο κόσμος να χαρεί, να κάνει τις διακοπές του και οι Έλληνες επίσης εξίσου. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα πάνε όλα καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ρεκόρ εμβολιασμών τις τρεις τελευταίες ημέρες

    Ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι βρισκόμαστε στο “τελευταίο μίλι” προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, με το πρόγραμμα εμβολιασμών να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο.

    Η Μεγάλη Τετάρτη έκλεισε με 3.009.488 εμβολιασμούς συνολικά, εκ των οποίων οι 910.135 πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

    Παράλληλα, διαδοχικά ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών καταρρίπτονται από τη Μεγάλη Δευτέρα, οπότε και χορηγήθηκαν 61.574 δόσεις, τη Μεγάλη Τρίτη 61.859 και τη Μεγάλη Τετάρτη 64.430.

    Η ταχύτητα αναμένεται να ανέβει περισσότερο από την Τετάρτη του Πάσχα, 5 Μαΐου, οπότε και θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, με στόχο οι ημερήσιοι εμβολιασμοί να αγγίξουν τις 100.000.

    «Το Μάιο θα φτάσουμε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τα 3 εκατομμύρια. Κάτι που σημαίνει, και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμάς να το πούμε, ότι το Μάιο θα εμβολιάζονται στην Ελλάδα όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 30 ετών» , ανέφερε ο υπουργός Υγείας,

    Εντυπωσιακή είναι ανταπόκριση των πολιτών 30 έως 39 ετών, εκ των οποίων περισσότεροι από 106.652 είχαν κλείσει ραντεβού μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, ενώ 9.142 είχαν ήδη εμβολιαστεί με AstraZeneca, χθες το απόγευμα.

    Με δεδομένη τη μεγάλη  ανταπόκριση των των ηλικιακών ομάδων 30-39 και 40-44, αποφασίστηκε να ανοίξουν νέες εμβολιαστικές γραμμές, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν ραντεβού άμεσα. Η απόφαση  γνωστοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης με δήλωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριου Θεμιστοκλέους.

    «Ο εμβολιασμός προχωρά και μέρα με τη μέρα χτίζεται το τείχος ανοσίας που θα κάνει δυνατή την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα, τα self-tests ενισχύουν τις δικλείδες ασφαλείας των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων να μην θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε καταφέρει», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

    Αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι

    Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid, κατά την τελευταία εβδομάδα (15 – 21 Απριλίου 2021), ο μέσος όρος των συνολικών ημερησίων τεστ σε 7ήμερη κυλιόμενη εμφάνισε αύξηση κατά 2,5%. Ειδικότερα, διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 16.226 ημερήσια PCR τεστ και 38.082 ημερήσια rapid Ag τεστ (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 380.156). Επιπλέον, στο διάστημα 15 -21 Απριλίου διενεργήθηκαν 580.662 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, από 254.157 στο προηγούμενο επταήμερο.

    Όπως ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέχρι χθες περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ατομικές συσκευές self-test είχαν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μαθητές, εκπαιδευτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

    Το ποσοστό των ατόμων που προσέρχονται για έλεγχο από επαγγελματία υγείας, για οποιοδήποτε λόγο εντός 3 ημερών μετά από self-test, βρίσκεται εντός της αναμενόμενης κλίμακας, δηλαδή περίπου 1%-2% επί του συνόλου των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας μέχρι χθες ήταν 4.392.

    Όπως τόνισε ο καθηγητής, στη συντριπτική πλειονότητά τους πρόκειται για διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί, δηλαδή ήταν μέρος αλυσίδων μετάδοσης που δεν ήταν σε περιορισμό και ως εκ τούτου -μέσω της παρέμβασης αυτής- έχουν αποτραπεί πολλαπλάσιες μεταδόσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ