• ΥΓΕΙΑ

    Μάσκες και τουρισμός στο τραπέζι – Προς μείωση κλινών Covid-19

    Σωτήρης Τσιόδρας, πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

    Σωτήρης Τσιόδρας, πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων


    Η αποκλιμάκωση των δεικτών της επιδημίας Covid-19 οδηγεί σε περαιτέρω άρση των μέτρων απαγόρευσης. Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας – μάσκες, τουρισμός και χωρητικότητα εντός καταστημάτων στο τραπέζι. Παράλληλα τα νοσοκομεία οδεύουν προς μείωση των κλινών COVID-19.

    Δύο μήνες μετά την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους – το μέτρο έγινε υποχρεωτικό στις 24 Δεκεμβρίου λόγω της επέλασης της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον – η μάσκα αναμένεται να πάψει να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός και κινούμαστε μόνοι ή με την παρέα μας.

    Αρκετοί επιστήμονες, πάντως, είναι συγκρατημένοι για την άρση του μέτρου. Όπως αναφέρουν, ίσως να πρέπει να διατηρηθούν οι μάσκες για δυο εβδομάδες ακόμη, να περάσουν και οι Απόκριες, οπότε αναμένεται να υπάρξει συγχρωτισμός.

    Μάσκες και τουρισμός στο τραπέζι

    Την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    “Κάθε εβδομάδα, σταθμίζοντας την εξέλιξη των μεγεθών της πανδημίας και παρακολουθώντας την πορεία αυτής σε άλλες χώρες, η επιτροπή των ειδικών εισηγείται στην κυβέρνηση και αυτή αποφασίζει… Με βάση τις εισηγήσεις, θα πάρουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις”.

    Πέρα από τις μάσκες σήμερα δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν στον τουρισμό και συγκεκριμένα αυτά, που σχετίζονται με τη διεύρυνση της χωρητικότητας σε τουριστικά λεωφορεία και σε πλοία. Στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να συζητηθεί και η αύξηση της χωρητικότητας στα ΚΤΕΛ, στα τρένα και στα επιβατηγά αυτοκίνητα.

    Επιπλέον αναμένεται να συζητηθεί η διεύρυνση της χωρητικότητας σε πολλούς χώρους, όπως στα γήπεδα και στα καταστήματα, εμπορικά και σούπερ μάρκετ.

    Μετά τον Απρίλιο, οπότε η χώρα θα μπει στην τουριστική περίοδο, αναμένεται να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σε επίπεδο άρσης μέτρων.

    Προς μείωση κλινών COVID-19

    Η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες έχει συμβάλλει στην αποσυμπίεση του ΕΣΥ κι έτσι το επόμενο βήμα είναι η σταδιακή παραχώρηση κλινών COVID-19 στις γενικές κλίνες.

    Κάθε αποδέσμευση κλινών θα οδηγεί σε επιστροφή και του προσωπικού στην προηγούμενη θέση του. Ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σταδιακά θα διακοπούν και οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές, που έχουν παραχωρήσει κλίνες COVID-19.

    Η αρχή αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο».

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 και με rapid test



    ΣΧΟΛΙΑ