• ΥΓΕΙΑ

    Μάριος Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει δόσεις για τον εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών

    • NewsRoom
    Μάριος Θεμιστοκλέους

    Μάριος Θεμιστοκλέους


    Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών, είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπ. Υγείας για την πορεία της Επιχείρησης Ελευθερία.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προχωρά κανονικά ο αρχικός σχεδιασμός. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά και σε πολλά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου και ως αύριο ολοκληρώνονται οι παραδόσεις σε 19 σημεία της νησιωτικής χώρας. Κανονικά προχωρά και ο εμβολιασμός εργαζομένων και φιλοξενουμένων σε κλειστές δομές.

    Σήμερα μέχρι τις 5 μ.μ. το απόγευμα, έγιναν 4.773 εμβολιασμοί και στο σύνολο από 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, δηλαδή έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 0,46 % του πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικά νοσοκομεία, και τις επόμενες ημέρες ο εμβολιασμός των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδοντίατρων και φαρμακοποιών. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν μεταφερθεί τα εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας.

    Η ΕΕ διαπραγματεύθηκε με τις εταιρίες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36% των ποσοτήτων. Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα, να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Χρονοδιάγραμμα παραλαβών

    Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει από Pfizer -BioNTech, 427.050 δόσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου, 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις, σύνολο 1.348.425 δόσεις. Όπως είπε, αυτός ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις.

    Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν, 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον μετά την έγκριση της Moderna, αναμένεται η παράδοση 20.000 δόσεων εντός Ιανουαρίου, 115.000 δόσεων το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεων τον Μάρτιο.

    Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις. Επίσης σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν από την AstraZeneca, αν λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, εντός Ιανουαρίου όπως αναμένεται, η πρώτη παράδοση θα είναι εντός Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες

    Αναμένεται νωρίτερα η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Διαβάστε επίσης:

    Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα ραντεβού για τον εμβολιασμό – Η διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού

    ΕΟΔΥ: 444 νέα κρούσματα και 39 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

    Pfizer-BioNTech: Στόχος η παραγωγή 2 δισ. εμβολίων το 2021



    ΣΧΟΛΙΑ