• ΥΓΕΙΑ

    Μαγιορκίνης: Τάση επέκτασης της επιδημίας στη χώρα – Παραμένει στην Αττική η “μερίδα του λέοντος»

    • NewsRoom

    Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ


    Τάση επέκτασης παρουσιάζει η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει υψηλός, εμφανίζοντας ανοδικές τάσεις, ενώ παράλληλα καταγράφεται αύξηση των διασωληνώσεων.

    H δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα κατανεμημένη στην περιφέρεια της Αττικής, κατέχοντας ακόμα την «μερίδα του λέοντος», με τις διαγνώσεις να υπερβαίνουν τις μισές των συνολικών, με ανοδικές τάσεις.

    Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή τηλεοπτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

    Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα διατηρείται ο αριθμός των διαγνώσεων σε περισσότερες από 300 ανά ημέρα, με ανοδικές τάσεις, καθότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 4 διαγνώσεις την ημέρα σε τρεις περιπτώσεις.

    Η τάση επέκτασης της επιδημίας αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, αυξάνοντας την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    «Από χθες οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 80, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε λιγότερες από 70 διασωληνώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικό ο καθηγητής.

    Παράλληλα, τόνισε για ακόμη μια φορά πως η μάσκα και η κοινωνική απόσταση παραμένουν η «ραχοκοκαλιά» της προστασίας μας έναντι του κορονοϊού ενώ υπογράμμισε πως το σενάριο της δραματικής εκθετικής αύξησης στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ανασταλεί.

    Σήμερα, Παρασκευή, ανακοινώθηκαν επιπλέον 460 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 207 στην περιφέρεια Αττικής.

    Την ίδια στιγμή, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

    Νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικοί η πλειονότητα των κρουσμάτων

    Σύμφωνα με τη 17η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, η οποία αφορά το διάστημα 24 έως 30 Σεπτεμβρίου,  η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σταθεροποίηση στον μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων, με έντονη όμως ημερήσια μεταβλητότητα, μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

    Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 73%. Επισημαίνεται ότι για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις  παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο.

    Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση στο 32% (από 36% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η μείωση αυτή αντανακλά πλήρως την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 55%.

    Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

    Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.617 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών  πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 4% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

    Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 78 (από 73 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 4,9 (από 5,9). Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (104η θέση / 37,2 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 132,4 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 35 από 32 ημέρες και των θανάτων σε 100 από 123 ημέρες.

    Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt για την επικράτεια παραμένει στην μονάδα, ενώ για την περιφέρεια Αττικής ο δείκτης Rt υπολογίζεται άνω της μονάδας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ