• ΥΓΕΙΑ

  Λουξεμβούργο: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή προστασίας στο στόμα από τη Δευτέρα

  • NewsRoom

  Ξαβιέ Μπετέλ


  Το Λουξεμβούργο θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, μιας εσάρπας ή ενός φουλαριού στο στόμα από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ.

  «Από τη Δευτέρα, η προστασία του στόματος είναι υποχρεωτική είτε θα πρόκειται για ένα φουλάρι, μια εσάρπα ή μια μάσκα» είπε ο Μπετέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

  Πρακτικά, η χρήση μάσκας θα απαιτείται, όταν υπάρχουν κοινωνικές επαφές και η απόσταση των δύο μέτρων δεν θα μπορεί να τηρείται, όπως για παράδειγμα σε ένα εμπορικό κατάστημα.

  «Κάθε πολίτης θα έχει στη διάθεσή του μία μάσκα είτε από τον δήμο είτε από το κράτος» διευκρίνισε ο Μπετέλ.

  «Έχουμε απόθεμα 6-7 εκατομμυρίων μασκών που θα διανείμουμε στους πολίτες και τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ στο Λουξεμβούργο», συνέχισε.

  Στην Ευρώπη, η Σλοβενία και η Βουλγαρία έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας.

  Σε σχέση με την εκπαίδευση, την 4η Μαΐου ξεκινούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια, την 11η Μαΐου στα λύκεια και στα γυμνάσια και την 25η Μαΐου ανοίγουν τα δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί.

  Οι μαθητές θα χωριστούν σε δύο ομάδες, που θα εναλλάσσονται με μία εβδομάδα φυσικής παρουσίας στο σχολείο και μία εβδομάδα μαθημάτων από το σπίτι, εξήγησε ο Μπετέλ.

  Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέμεινε στο γεγονός ότι τα μέτρα καραντίνας δεν αίρονται, αλλά υπάρχει μια «χαλάρωση».

  Το Λουξεμβούργο μετρά σήμερα 69 θανάτους από τον νέο κορονοϊό και 3.373 κρούσματα.

  «Οι αριθμοί καταγράφουν πτώση, αυτό είναι σημαντικό», επισήμανε η υπουργός Υγείας Πολέτ Λενέρ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  ΣΧΟΛΙΑ