• ΥΓΕΙΑ

    Θεοδωρίδου: Πιθανός ο ετήσιος εμβολιασμός για την πανδημία

    • NewsRoom
    Θεοδωρίδου: Πιθανός ο ετήσιος εμβολιασμός για την πανδημία

    Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών


    Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα πραγματοποιήσαν το απόγευμα της Δευτέρας (15/11) η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

    Σημαντική γνώση και εμπειρία έχει συγκεντρωθεί πλέον 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19, ανάφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

    «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή», τόνισε.

    Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων. Ενώ, παράλληλα, η μετάλλαξη Δέλτα διέψευσε τα αισιόδοξα σενάρια που υποστήριζαν πως με το εμβόλιο ο ιός θα εξαφανιζόταν.

    «Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία. Η εμφάνιση και ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού. Η αρχική αισιόδοξη άποψη, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού και να μειωθεί η διασπορά, αυτό δεν έγινε. Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια, σύμφωνα και με το ECDC μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου.

    «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς ακόμη και σε μέρη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τον αριθμό των θανάτων που έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Από 2,5 μηνών και πλέον έχει αρχίσει η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και την παράταση της διάρκειάς της», πρόσθεσε.

    Σχετικά με την τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σχήμα εμβολιασμού με δύο συν μία δόση και μία ετησίως.

    «Αναφερόμαστε στην τρίτη δόση, αλλά θα πρέπει να τονίζουμε ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση», τόνισε.

    Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

    Οι ανεπιθύμητες  ενέργειες από την τρίτη δόση του εμβολίου

    Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στις ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης, λέγοντας πως είναι ίδιες με τις προηγούμενες, δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες και αντιμετωπίζονται με αναλγητικό. .

    «Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, επικαλέστηκε μελέτη που δείχνει ότι σε έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, ανιχνεύτηκαν αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους, όπως και ειδικά αντισώματα στο μητρικό γάλα και το σάλιο του παιδιού.

    «Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το ανοσολογικό σύστημα του μωρού να παράγει αντισώματα», ανέφερε.

    Θεμιστοκλέους: Σημαντική αύξηση στα ραντεβού για πρώτη δόση εμβολίου

    Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και έκανε την εβδομαδιαία σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως είπε, στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί «περισσότεροι από 6.800.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% στον γενικό πληθυσμό και 74,3% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι «69,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου».

    Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως στην Ελλάδα «πάνω από 6.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, στην ΕΕ τα ποσοστά είναι κατά μέσο όρο 66,2% επί του γενικού πληθυσμού και 76% επί του ενήλικου.

    «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καλή συμμετοχή στο κλείσιμο ραντεβού».

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 660 χιλιάδες άτομα για αναμνηστική δόση».

    Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, που μπορεί ακόμη και να χορηγηθεί μαζί με το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άτομο άνω των 60 ετών που να μην έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, καθώς όπως είπε τα συγκεκριμένα άτομα κινδυνεύουν και είναι πολύ ευάλωτα απέναντι στον ιό. «Δεν το λέω διοικητικά ούτε θα κάνει κανείς κάτι, πρέπει να προστατεύσουν την υγεία τους. Είναι συντριπτικά τα οφέλη του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες».

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 6.950 νέα κρούσματα κορονοϊού, 72 νεκρούς και 551 διασωληνωμένους ασθενείς, εκ των οποίων οι 460 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικών εμβολιασμένοι.

    Δείτε την ενημέρωση:

    Διαβάστε επίσης:

    6.950 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι, 551 διασωληνωμένοι – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

    Mε αργούς ρυθμούς προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ