• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Στους 66 οι νεκροί επισήμως στο Ιράν – 25 τα κρούσματα στην Ελβετία


    Άλλοι 12 άνθρωποι ήρθαν να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων του νέου κορονοϊού στο Ιράν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 66, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Αλιρεζά Ραϊσί.

    Με βάση τον νεότερο απολογισμό, οι ασθενείς ανέρχονται στους 1501, καθώς καταγράφηκαν 523 νέα κρούσματα στη χώρα.

    Οι επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι της Τεχεράνης, της Κομ και του Γκιλάν.

    Ελβετία

    Το Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη, που κάθε χρόνο υποδέχεται περίπου 100.000 επισκέπτες, έκλεισε από σήμερα τις πύλες του λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

    «Σταματήσαμε προσωρινά τις ξεναγήσεις στο Μέγαρο, ως προληπτικό μέτρο για τον Covid-19, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η Αλεσάντρα Βελούτσι.

    Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι τις 13 Μαρτίου.

    Η Βελούτσι είπε επίσης ότι, με βάση τις συστάσεις που έχει εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβληθούν ορισμένες δράσεις και σύνοδοι «ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των συμμετεχόντων».

    Η Ελβετία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, απαγόρευσε την Παρασκευή κάθε εκδήλωση, δημόσια ή ιδιωτική, στην οποία συμμετέχουν ταυτόχρονα πάνω από 1.000 άνθρωποι. Στη χώρα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 25 κρούσματα και η ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας (Ofag) ανακοίνωσε σήμερα ότι εντείνει την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και θέτει τρεις νέους κανόνες για να αντιμετωπιστεί η επιδημία: τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστούς κάδους, να αποφεύγονται οι χειραψίες και όσοι αισθάνονται άρρωστοι να τηλεφωνούν πάντα πριν πάνε στον γιατρό τους ή στα επείγοντα των νοσοκομείων.

    Το 25ο κρούσμα, που εντοπίστηκε σήμερα είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας που ζει κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Άλλα κρούσματα έχουν βρεθεί στη Βασιλεία, τη Ζυρίχη, τη Βέρνη, τη Γενεύη, το Βαλέ και το Γκριζόν.

    Βρετανία

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για την περαιτέρω εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

    «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που πιθανότατα θα γίνει σημαντικότερο για τη χώρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η χώρα να προετοιμαστεί καλά για μια ενδεχόμενη επιδημία.

    Μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί 36 κρούσματα της ασθένειας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το σχέδιο δράσης της αύριο Τρίτη.

    “Συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο ώστε αν και όταν αρχίσει να εξαπλώνεται (η επιδημία), όπως φοβάμαι ότι είναι πιθανόν να γίνει, θα είμαστε σε θέση να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα (…) για να την περιορίσουμε όσο μπορούμε”, πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ