• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Ποια εμβόλια παρέχουν κάλυψη κατά της παραλλαγής Όμικρον

    • NewsRoom
    Κρήτη: Νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον

    Παραλλαγή Όμικρον


    Τα εμβόλια αδενοϊού δεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα έναντι της Όμικρον, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

    Ανησυχία προκαλεί δημοσίευμα των New York Times, το οποίο αναφέρει ότι όσα εμβόλια δεν είναι mRNA δεν είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

    Αυτά τα εμβόλια είναι:

    • AstraZeneca
    • Johnson & Johnson
    • Sinopharm
    • Sinovac
    • Sputnik

    Οι αρχικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί έδειξαν ότι τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα ενάντια στη μόλυνση από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

    Όλα τα εμβόλια εξακολουθούν να φαίνεται να παρέχουν σημαντικό βαθμό προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης από την Όμικρον, που είναι και το πιο κρίσιμο ζήτημα.

    Ωστόσο, μόνο τα εμβόλια Pfizer και Moderna, όταν ενισχύονται με αναμνηστική δόση, φαίνεται να προσφέρουν προστασία έναντι της λοίμωξης.

    Αντιθέτως, τα εμβόλια αδενοϊού δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στη διακοπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα στοιχεία μέχρι στιγμής βασίζονται σε εργαστηριακά πειράματα

    Υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία mRNA, η οποία προσφέρει σταθερά την καλύτερη προστασία έναντι της μόλυνσης με κάθε παραλλαγή.

    Τα κινεζικά εμβόλια Sinopharm και Sinovac – τα οποία αποτελούν σχεδόν το ήμισυ όλων των εμβόλων που χορηγούνται παγκοσμίως – προσφέρουν σχεδόν μηδενική προστασία από τη μόλυνση από το Όμικρον.

    Μια προκαταρκτική μελέτη αποτελεσματικότητας των εμβολίων στη Βρετανία διαπίστωσε ότι το σκεύασμα της Oxford-AstraZeneca δεν έδειξε ικανότητα να σταματήσει τη μόλυνση από την Όμικρον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. Το 90% των εμβολιασμένων ατόμων στην Ινδία έλαβε αυτό το εμβόλιο, με την επωνυμία Covishield.

    Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο της Moderna (mRNA) φαίνεται πως με την 3η δόση αυξάνει 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον.

    Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, η έρευνα του CDC έδειξε ότι είναι 10 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν και 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεοδωρίδου: Η Όμικρον έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε 2-3 ημέρες

    3.689 νέα κρούσματα, 85 θάνατοι και 670 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή



    ΣΧΟΛΙΑ