• ΥΓΕΙΑ

    Κοροναϊός: Στη «φάση 2» εισέρχεται η χώρα


    Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού (SARSCoV-2) να αυξάνονται συνεχώς στη χώρα μας, πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στη μετάβαση από την 1η στη 2η από τις  πέντε  κλιμακούμενες επιδημικές φάσεις που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

    Οι φάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας COVID-19 στις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ και ανάλογα καθορίζεται η στρατηγική διαχείρισης.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις, η Ελλάδα παραμένει στη «φάση 1», κατά την οποία παρατηρούνται πολλαπλές εισαγωγές κρουσμάτων και περιορισμένη τοπική μετάδοση εντός των συνόρων της. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα από μη γνωστή πηγή στη χώρα.

    Στόχος σε αυτή τη φάση είναι ο περιορισμός της επιδημίας, μειώνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης, μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης των εισαγόμενων και των τοπικά μεταδιδόμενων κρουσμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η εξάπλωση της λοίμωξης και η επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

    Η καθυστέρηση στην έναρξη της τοπικής μετάδοσης είναι κομβικής σημασίας, καθώς μπορεί –μεταξύ άλλων- να επιτρέψει την ολοκλήρωση της περιόδου δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, αποδεσμεύοντας σε κάποιο βαθμό τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας, ώστε να αναλάβουν τα περιστατικά με COVID-19 που απαιτούν νοσηλεία.

    Εντούτοις, όπως δήλωσε την Πέμπτη (5/03/2020) ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, στο επόμενο διάστημα αναμένεται σταδιακά να εισέρχονται περιοχές της Ελλάδας στη φάση 2, όπως έχει ήδη συμβεί με την περιοχή της Αμαλιάδας.

    Κατά τη «φάση 2» ο αριθμός εισαγωγών κρουσμάτων είναι αυξημένος και οι αναφορές τοπικής μετάδοσης στη χώρα πιο εκτεταμένες. Όπως και στη φάση 1, στόχος παραμένει ο περιορισμός μετάδοσης της λοίμωξης όπου είναι εφικτό ή αλλιώς η επιβράδυνσή της, εντούτοις, υπάρχουν διαφορές ως προς την στρατηγική διαχείρισης.

    Οι υγειονομικές αρχές ήδη προσανατολίζονται στη νοσηλεία των περισσότερων από τα ήπια κρούσματα κατ’ οίκον, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες που έχουν εισέλθει στη φάση 2, ενώ αναμένονται αλλαγές και ως προς τον προσδιορισμό των περιστατικών που θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο.

    Σύμφωνα με το ECDC, “μεταξύ των χωρών της ΕΕ / ΕΟΧ, στη φάση 2 αυτή τη στιγμή βρίσκεται η Ιταλία, όμως, ενδέχεται να έχουν εισέλθει και άλλες χώρες,  οι οποίες έχουν μη ανιχνεύσιμη εξελισσόμενη μετάδοση, λόγω χαμηλότερου επιπέδου ανίχνευσης κρουσμάτων”.

    Ο κοροναϊός στην Ευρώπη

    Το ECDC αξιολογεί καθημερινά τον κίνδυνο λοίμωξης από το νέο κοροναϊό και εκδίδει καθημερινές αναφορές κινδύνου. Σύμφωνα με την αναφορά της Παρασκευής (6/3/2020):

    -Ο κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 για τους πολίτες της Ευρώπης θεωρείται μέτριος προς υψηλός. Η συντριπτική πλειονότητα των διαγνωσμένων περιστατικών είχαν ιστορικό ταξιδιού στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες με συρροή κρουσμάτων ή είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν ταξιδέψει. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αλυσίδα μετάδοσης δεν είναι σαφής και αυτό προκαλεί ανησυχία για τη δυναμικότητα μετάδοσης του SARSCoV-2.

    -Ο κίνδυνος λοίμωξης θεωρείται χαμηλός προς μέτριος σε χώρες της Ευρώπης χωρίς επιβεβαιωμένα κρούσματα ή με πολλαπλά εισαγόμενα κρούσματα ή με περιορισμένη τοπική μετάδοση. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει την αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της COVID-19 από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στις χώρες αυτές.

    -Ο κίνδυνος λοίμωξης θεωρείται υψηλός σε περιοχές με εκτεταμένη τοπική μετάδοση. Επιπλέον, δεν είναι σαφές πόσα ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα παραμένουν αδιάγνωστα ενώ συμβάλλουν στη μετάδοση.

    -Ο κίνδυνος εμφάνισης συρροής κρουσμάτων και σε επιπλέον χώρες της Ευρώπης θεωρείται μέτριος προς υψηλός. “Όπως και στην περίπτωση της χώρας μας, η «εισαγωγή» κρουσμάτων από άλλες χώρες μπορεί να προκαλέσει με σχετική ευκολία στη συρροή περιστατικών. Η πραγματική πρόκληση έγκειται στην έγκαιρη αναγνώριση, ιχνηλάτηση και απομόνωση, στην προστασία των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στην πρόληψη της έκθεσης του υγειονομικού προσωπικού”, αναφέρει ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

    -Ο κίνδυνος εκτεταμένης και παρατεινόμενης μετάδοσης της COVID-19 στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες είναι μέτριος προς υψηλός. Όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν νέα κρούσματα και συρροή κρουσμάτων, καθώς και κρούσματα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες που μέχρι πρότινος δεν είχαν μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων όπως το Ισραήλ. Τα μέτρα απομόνωσης και περιορισμού είναι πολύ σημαντικά και επιβραδύνουν την εξέλιξη της επιδημίας αλλά δε φαίνεται να την αναχαιτίζουν πλήρως.

    -Ο κίνδυνος για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες θεωρείται μέτριος προς υψηλός. Η προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων, η ανάγκη για έλεγχο πολλαπλάσιου αριθμού δειγμάτων και η νοσηλεία μεγάλου αριθμού ασθενών αποτελούν πρόκληση για την ανταπόκριση των εθνικών συστημάτων υγείας.

    Αρνητικά δείγματα 363 ασθενών το τελευταίο 24ωρο

    Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι έχουν γίνει στις εξής περιοχές της χώρας:

    203 στην Αττική.

    68 στην Αχαΐα.

    44 στη Θεσσαλονίκη.

    27 στην Ηλεία (Αμαλιάδα).

    3 στα Ιωάννινα.

    3 στην Πτολεμαΐδα.

    3 στο Άργος.

    2 στα Χανιά.

    2 στην Κέρκυρα.

    2 στην Κεφαλλονιά.

    Έχουν, επίσης, βγει αρνητικά από ένα δείγμα σε Τρίπολη, Σάμο, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Χαλκίδα και Ηράκλειο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ