• ΥΓΕΙΑ

    Κοροναϊός: Υπερβαίνει τις 40.000 ο αριθμός των κρουσμάτων

    • NewsRoom


    Ερευνητές του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του φονικού κοροναϊού, ο οποίος ευθύνεται για τουλάχιστον 80 επιβεβαιωμένους θανάτους στην Κίνα, έχει υπερβεί τις 40.000 και εφιστούν την προσοχή στις κυβερνήσεις να λάβουν δρακόντεια μέτρα, καθώς η επιδημία τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμια.

    Συνολικά, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.

    «Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

    «Πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού», προειδοποίησε.

    Ο Μα Σιαογουέι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που αποτελεί υπουργείο στην Κίνα, δήλωσε χθες ότι ο νέος ιός έχει περίοδο επώασης που μπορεί να φθάσει μέχρι τις δύο εβδομάδες και ότι η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και κατά την περίοδο της επώασης, όταν ο ασθενής δεν έχει ακόμη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

    Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, η ομάδα του Γκάμπριελ Λουνγκ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ‘ όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.

    «Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους», δηλαδή το Σάββατο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ ο δρ Λουνγκ στηριζόμενος σε μαθηματικά μοντέλα.

    Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης, και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, “ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000” το Σάββατο, είπε προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία. Ο επιστήμονας αναγνωρίζει ότι εάν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός αυτός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί.

    Το επίκεντρο της νόσου παραμένει η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Όμως κρούσματα έχουν επίσης εντοπισθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Σεντζέν και η Καντόνα.

    «Περιμένουμε να δούμε ανθεκτικές εστίες της επιδημίας και στις άλλες μεγαλουπόλεις», προειδοποίησε.

    Καθώς οι πόλεις αυτές αποτελούν περιφερειακούς ή διεθνείς κόμβους για τις μεταφορές, είναι «πολύ πιθανόν» ο ιός να μεταδοθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις με βάση αυτές τις νέες εστίες, ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ