• ΥΓΕΙΑ

    Κοκαΐνη: Το «ναρκωτικό των πλουσίων» πωλείται από 60-110 ευρώ το γραμμάριο

    Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης

    Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης


    Η κοκαΐνη είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ναρκωτικό μετά την κάνναβη. Η τιμή πώλησης είναι υψηλή, για αυτό και χαρακτηρίζεται ως το «ναρκωτικό των πλουσίων». Ειδικότερα πωλείται από 60 έως 110 ευρώ το γραμμάριο και από 35.000 μέχρι 60.000 ευρώ το κιλό.

    Αυτά που, μεταξύ άλλων, εκτοξεύουν τις τιμές πώλησης, είναι τα έξοδα μεταφοράς από τις χώρες παραγωγής, τα «λαδώματα» των ενδιάμεσων ατόμων, που δρουν στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης, αλλά και το αν πωλείται τμηματικά. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση η τιμή πώλησης ανά κιλό μπορεί να ανέλθει ακόμη και στις 120.000 ευρώ.

    Αν εξαιρεθεί η περίοδος της πανδημίας της COVID-19, οπότε μειώθηκε η χρήση της, γενικά η τάση είναι ανοδική στη χρήση της κοκαΐνης. Ειδικά από το 2010 και μετά η χρήση της στη χώρα μας έχει τριπλασιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

    Κοκαΐνη: Αύξηση στη χρήση και στην καλλιέργεια

    Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα δεδομένα από την τελευταία έκθεση του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Ναρκωτικών και Τάσεων Εξάρτησης (OFDT) είναι αποκαλυπτικά. Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση αυξάνεται σταθερά σε όλη την Ευρώπη, με περίπου 3,5 εκατομμύρια χρήστες το 2020, γεγονός που με τη σειρά του έχει συντελέσει στην αύξηση της καλλιέργειας σε όλο τον κόσμο.

    Στην Ευρώπη, μάλιστα, εμφανίζονται νέοι κόμβοι διακίνησης, κυρίως από τα λιμάνια της Αμβέρσας, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου.

    Τη χρονική περίοδο 2020-2021 η καλλιέργεια αυξήθηκε κατά 35%. Το γραφείο του ΟΗΕ, που είναι αρμόδιο για τα ναρκωτικά και για το έγκλημα, έκανε λόγο για νέο ρεκόρ και για την πιο απότομη αύξηση από έτος σε έτος από το 2016.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κολομβίας. Εκεί η παραγωγή κοκαΐνης έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ την περίοδο 2021-2022, αγγίζοντας τους 1.738 τόνους. Η έκταση της γης, που φυτεύτηκε με κόκα, αυξήθηκε κατά 13% στις 570.000 στρέμματα το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

    Από τα 284 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν χρήση ναρκωτικών τον τελευταίο χρόνο, τα περίπου 21 εκατομμύρια έκαναν χρήση κοκαΐνης.

    Οι τιμές σε άλλες χώρες

    Οι τιμές πώλησης του συγκεκριμένου ναρκωτικού δεν είναι ίδιες παντού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η κοκαΐνη πωλείται λιγότερο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – την περίοδο 2019-2020 το ένα γραμμάριο κόστιζε κατά μέσο όρο 81 λίρες, δηλαδή 95 ευρώ.

    Στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία κοστίζει 53 ευρώ και 35 ευρώ το γραμμάριο αντίστοιχα.

    Σε αναπτυγμένες οικονομίες εκτός Ευρώπης οι τιμές πώλησης εμφανίζουν επίσης διακυμάνσεις. Στο Ισραήλ το ένα γραμμάριο κοστίζει 205 δολάρια, στο Χονγκ Κονγκ η ίδια ποσότητα κοστίζει 145 δολάρια, στην Αυστραλία 242 δολάρια και στην Ιαπωνία 188 δολάρια. Στις ΗΠΑ η τιμή του ενός γραμμαρίου φθάνει τα 200 δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Κοκαΐνη: Στοιχεία-σοκ για τριπλάσια χρήση την τελευταία 10ετία – Ποια χρονιά άλλαξαν όλα [Αποκαλυπτικοί πίνακες]

    Κορονοϊός: Οδηγίες ΕΟΔΥ για ασφαλή επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα σχολεία



    ΣΧΟΛΙΑ