• ΥΓΕΙΑ

    Κλινική «Ταξιάρχαι»: Το χρονικό του «θρίλερ» με τους 3 νεκρούς και τα 38 κρούσματα

    • NewsRoom


    Ανάμεσά τους και ο γιατρός που αρνείται ότι είναι θετικός στον ιό και εξακολουθούσε να εξετάζει ασθενείς

    Στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελικής Αρχής έχει τεθεί η υπόθεση που εκτυλίσσεται στην κλινική «Ταξιάρχαι», προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, χθες στην κλινική μετέβη κλιμάκιο επιθεωρητών, που έλεγξε τη μονάδα τεχνητού νεφρού.

    Την ίδια στιγμή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών «τρέχει» τη δική του έρευνα, για τον ιατρό που συνεργάζεται με την κλινική «Ταξιάρχαι» και φέρεται ότι συνεχίζει να εξετάζει ασθενείς, ενώ έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό.

    Το χρονικό της υπόθεσης

    Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της 21ης Απριλίου, όταν, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, ο Οργανισμός ειδοποιήθηκε από την κλινική «Ταξιάρχαι» ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εντός της κλινικής.

    Επρόκειτο για έναν αιμοκαθαιρόμενο ασθενή, ο οποίος, κατόπιν διακομιδής του, διεγνώσθη στο ΓΝ Θριάσιο. Η κλινική έλαβε οδηγίες να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ.

    Κατά τις ίδιες πηγές, το ίδιο βράδυ, υπήρξε εκ νέου επικοινωνία της κλινικής με τον ΕΟΔΥ για νοσηλευόμενο ασθενή με συμπτώματα, συμβατά με τον ιό και με θετική δοκιμασία άμεσης ανίχνευσης αντισωμάτων. Οι γιατροί του ΕΟΔΥ έδωσαν οδηγία να διακομισθεί ο ασθενής άμεσα σε εφημερεύον νοσοκομείο με όλες τις προφυλάξεις, κατόπιν ενημέρωσης και του ΕΚΑΒ, ως θετικός στον ιό, παρά το γεγονός ότι η άμεση διαγνωστική δοκιμασία που εφαρμόστηκε δεν έχει υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία.

    Ακολούθησε επικοινωνία του ΕΟΔΥ με την κλινική και οργανώθηκε ο επιτόπιος έλεγχος εργαζομένων και προσωπικού από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

    Η ώρα που ορίστηκε να γίνει η δειγματοληψία την επομένη, στις 22.4.2020, ήταν στην αλλαγή της δεύτερης προς τρίτης βάρδιας αιμοκάθαρσης (14:00), για να είναι εφικτός ο έλεγχος όσο το δυνατό περισσότερων ασθενών, διότι η άμεση μεταφορά των συγκεκριμένων ασθενών στον χώρο δειγματοληψίας μόνο για το συγκεκριμένο λόγο δεν ήταν εφικτή.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις 22.4.2020, τρία κλιμάκια (του ΕΟΔΥ) έφθασαν στην κλινική και ελήφθησαν δείγματα από όλο το μόνιμο προσωπικό, πλην ενός ιατρού που απουσίαζε και όλων των ασθενών που βρίσκονταν τόσο στις μονάδες αιμοκάθαρσης, όσο και στους ορόφους νοσηλείας.

    Την ημέρα εκείνη, υπήρξε και ενημέρωση για νοσηλευτή που εργαζόταν στους ορόφους της κλινικής και είχε διαγνωστεί στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα ως θετικός στον ιό και ο οποίος είχε τεθεί σε κατ᾽ οίκον περιορισμό, βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

    Οι οδηγίες που δόθηκαν από την πρώτη στιγμή ήταν η πλήρης αναστολή της λειτουργίας της κλινικής εκτός των δύο μονάδων του τεχνητού νεφρού, συμπεριλαμβανομένων νέων εισαγωγών και χειρουργικών επεμβάσεων και η πλήρης απαγόρευση του επισκεπτηρίου.

    Πραγματοποιήθηκε η διακομιδή όλων των συμπτωματικών ασθενών σε εφημερεύοντα νοσοκομεία με πλήρεις προφυλάξεις ως να ήταν θετικοί, η απομόνωση σε μονόκλινους θαλάμους όλων των υπόλοιπων ασθενών που νοσηλεύονταν σε ορόφους και δεν ήταν δυνατόν να πάρουν εξιτήριο ως να ήταν επίσης θετικοί, η απομάκρυνση όλου του προσωπικού με υψηλό βαθμό έκθεσης και ο πλήρης διαχωρισμός προσωπικού και ασθενών ανάμεσα στις δύο μονάδες αιμοκάθαρσης της κλινικής.

    Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την απολύμανση και καθαριότητα του χώρου και ζητήθηκε να ενημερωθούν όλοι οι ασθενείς και όλοι οι συνεργαζόμενοι με την κλινική επαγγελματίες υγείας.

    Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι στις 23.4.2020 ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία και των υπόλοιπων ασθενών, καθώς και ο έλεγχος όσων συνεργαζόμενων επαγγελματιών υγείας είχαν ενημερωθεί και είχαν προσέλθει στην κλινική (10 άτομα).

    Οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας (27 άτομα) ελέγχθηκαν στο 5ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων από ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 24.4.2020, ενώ έχει προγραμματισθεί ο έλεγχος όλων των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στην κλινική για οποιοδήποτε αιτία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Κατά τις ίδιες πηγές του ΕΟΔΥ, στις 23.4.2020, κατόπιν των θετικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τον πρώτο έλεγχο που υλοποιήθηκε και της πολύωρης συνάντησης των ιατρών της κλινικής, παρουσία του Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού κ. Νίκου Χαρδαλιά και της ιατρού του ΕΟΔΥ κα. Φλώρα Κοντοπίδου, αποφασίστηκε η κλινική να μπει σε καραντίνα, με πλήρη διακοπή όλων των εργασιών της, πλην της λειτουργίας των δύο μονάδων αιμοκάθαρσης, μέχρι την ασφαλή απομάκρυνση όλων των θετικών ασθενών και την ολοκλήρωση του ελέγχου (υπολείπονταν αποτελέσματα 44 ασθενών).

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των θετικών ασθενών μεταφέρθηκε την ίδια ημέρα σε νοσοκομεία αναφοράς με μονάδες αιμοκάθαρσης (ΓΝΑ. Αττικόν και ΝΙΜΙΤΣ).

    Η μεταφορά των υπόλοιπων θετικών ασθενών υλοποιήθηκε την επομένη, στις 25.4.2020, που ολοκληρώθηκε και ο έλεγχός τους. Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς των θετικών ασθενών, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων, ώστε να μηδενιστεί η οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών και αρνητικών ασθενών.

    Όλο το προσωπικό που είχε διαγνωσθεί ως θετικό τέθηκε σε κατ’ οίκον απομόνωση, ενώ απομακρύνθηκε από την κλινική. Την ίδια ημέρα ενημερώθηκαν όλοι οι ασθενείς, ακόμη και αυτοί που τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαν νοσηλευτεί για οποιοδήποτε λόγο στην κλινική, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ελέγχθηκαν από τον ΕΟΔΥ.

    Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέτρα ατομικής προστασίας για την σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, διότι ακόμη και οι αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν στην κλινική έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας. Επίσης δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής.

    Τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας

    Στις 24.4.2020, εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. Τέλος, αποφασίστηκε ο έλεγχος ασθενών και προσωπικού κάθε τρεις ημέρες από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με επιτόπια μετάβαση στο χώρο της κλινικής.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν αποβιώσει 3 ασθενείς.

    Οι δύο ως νοσηλευόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και ένας την Πέμπτη το πρωί (2.00) αιφνιδίως, ο οποίος ήταν ασυμπτωματικός κατά τη δειγματοληψία στην κλινική, αλλά  θετικός στον ιό.

    Από τον έλεγχο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, 25 Απριλίου από τον ΕΟΔΥ, έχουν προκύψει τα ακόλουθα:

    -Σύνολο δειγμάτων που ελέγχθηκαν από ΕΟΔΥ: 284
    -Θετικά: 31 (31/284)
    -Θετικό προσωπικό κλινικής (μόνιμο και αποκλειστικές): 16
    -Ασθενείς: 15
    -Ασθενείς που η διάγνωσή τους έγινε σε μονάδες υγείας: 6
    -Προσωπικό που η διάγνωση του έγινε σε μονάδες υγείας: 1 νοσηλευτής
    -ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΤΙΚΩΝ: 38 άτομα



    ΣΧΟΛΙΑ