• ΥΓΕΙΑ

    Κικίλιας για δωρεάν μαστογραφίες: Ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε πει, αλλά πάλι «ξέχασε» να βρει λεφτά για να το κάνει

    • NewsRoom
    Κικίλιας: Οι Βρετανοί επιλέγουν την Ελλάδα για το 2022

    Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας


    Απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για τις δωρεάν μαστογραφίες ανά δύο έτη για όλες τις γυναίκες 49 και 50 ετών, έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

    Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε πως η δωρεάν μαστογραφία συμβαίνει ήδη με δικό του νόμο, ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε πως παρότι πράγματι προβλέπεται η δυνατότητα για προληπτική μαστογραφία με μηδενική συμμετοχή στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, η πρώην κυβέρνηση δεν προέβλεψε τη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να μην συνταγογραφούνται προληπτικές μαστογραφίες, αλλά διαγνωστικές με 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων.

    Αντίθετα όπως ανέφερε πλέον εξασφαλίστηκε ξεχωριστός προϋπολογισμός για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος και όχι μόνο το 3% όπως συμβαίνει σήμερα.

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κικίλια: 

    «Η νέα απόπειρα προπαγάνδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά στο ευαίσθητο θέμα των προληπτικών μαστογραφιών, αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε, αλλά πάλι «ξέχασε» να βρει τα λεφτά για να το κάνει.

    Πιο συγκεκριμένα, παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ), προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση γι’ αυτό. Έτσι δεν συνταγογραφούνταν προληπτικές μαστογραφίες, αλλά μόνο διαγνωστικές με 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων.

    Το 2019 οι εξετάσεις – προληπτικές και μη – που πραγματοποιήθηκαν για τον πληθυσμό-στόχο των 210.000 γυναικών ηλικίας 49-51 ετών, ήταν μόλις 23.266, ποσοστό 11% του πληθυσμού.

    Από αυτές τις μαστογραφίες, μόλις οι 6.241 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή, μόλις 3 στις 100 γυναίκες του πληθυσμού-στόχου έκαναν προληπτική μαστογραφία!

    Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας εξασφάλισαν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος.

    Γι’ αυτό και φέτος, όλες οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες.

    Λένε ψέματα χωρίς ντροπή στον ελληνικό λαό.

    Αλλά βέβαια, ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ…».



    ΣΧΟΛΙΑ