• ΥΓΕΙΑ

    ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξημένη η δραστηριότητα της γρίπης – Τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα

    • Έφη Τσιβίκα


    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης κατά την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω επιπλοκών ανήλθε στους 23.

    Ακολουθώντας την «καθιερωμένη» πορεία που έχει καταγράψει η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα, η δραστηριότητά της γρίπης βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί κατά τους επόμενους δύο μήνες.

    Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την εβδομάδα 2/2019 (07–13 Ιανουαρίου 2019) ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 138 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 39 (28,3%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α.

    Συνολικά, για τη φετινή περίοδο, έχουν καταγραφεί 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 έτη, μέση ηλικία 59,3 έτη και διάμεση 62 έτη. Από τα 35 κρούσματα εμβολιασμένα ήταν τα 3 (9%). Σημειώνεται ότι τα 28 (80%) από τα 35 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 3 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται

    Σύμφωνα με τα προγράμματα εμβολιασμών για παιδιά και ενηλίκους, το εμβόλιο κατά της γρίπης:

    Χορηγείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου:

    – Ηλικία >60 ετών

    – Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς
    παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    -Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

    -Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

    -Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

    -Μεταμόσχευση οργάνων

    -Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες

    -Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

    -Χρόνια νεφροπάθεια

    -Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

    -Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες

    -Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2

    -Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα
    με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου o Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές
    σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.

    -Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών

    -Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

    Όσον αφορά στα παιδιά, βάσει του ισχύοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να χορηγείται σε άτομα >6 μηνών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νοσήματα του αναπνευστικού: Δύο είναι οι τρόποι πρόληψης!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμβολιασμός: Θανατηφόρες συνέπειες από την απόρριψή του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν



    ΣΧΟΛΙΑ