• ΥΓΕΙΑ

    Ισλανδία: «Απαραίτητο να ενισχύσουμε τα μέτρα γιατί το ποσοστό των μολύνσεων δεν μειώνεται»

    • NewsRoom
    Κατρίν Γιακομπσντοτίρ

    Κατρίν Γιακομπσντοτίρ


    Η Ισλανδία θα ενισχύει από αύριο, Σάββατο, τα μέτρα της για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων και θα απαγορεύσει κάθε αθλητική δραστηριότητα σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη μεγάλη αύξηση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

    “Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τα μέτρα γιατί το ποσοστό των μολύνσεων δεν μειώνεται”, δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντοτίρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το όριο για τις συναθροίσεις που ήταν μέχρι τώρα στα 20 άτομα, θα περιοριστεί στα 10 από αύριο, σε όλη τη χώρα — εκτός από τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία που μπορούν ανάλογα με το μέγεθός τους να δέχονται έως 100 άτομα.

    Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα απαγορευτούν, εκτός από τις διεθνείς συναντήσεις.

    Οι πισίνες, τα μπαρ και οι ντισκοτέκ θα πρέπει να κλείσουν σε όλη τη χώρα και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 21.00 το αργότερο.

    Όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν από το 2015 θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και να φορούν μάσκα αν η απόσταση δεν μπορεί να τηρηθεί — μέτρο που μέχρι σήμερα αφορούσε μόνο όσους ήταν πάνω από 15 ετών.

    Τα σχολεία θα παραμείνουν ωστόσο ανοιχτά αλλά θα χρειαστεί να προσαρμόσουν το πρόγραμμα των μαθητών και να εναλλάσσουν τις ομάδες μαθητών με κλιμακωτές ώρες προσέλευσης και διαλειμμάτων για να διατηρήσουν τη διδασκαλία στην τάξη.

    Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τις 17 Νοεμβρίου.

    Από τον Οκτώβριο, η χώρα έχει ήδη λάβει αυστηρότερα μέτρα αρκετές φορές για να καταπολεμήσει τη διασπορά του κορονοϊού.

    Παρότι η καμπύλη των μολύνσεων ήταν σε μια πτωτική τάση στα μέσα Οκτωβρίου, η εμφάνιση μιας μεγάλης εστίας στη γηριατρική υπηρεσία του νοσοκομείου του Ρέικιαβικ από τις 22 Οκτωβρίου οδήγησε στην αύξηση των νοσοκομειακών νοσηλειών.

    Σήμερα, 64 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Ισλανδίας, εκ των οποίων τέσσερις διασωληνωμένοι, θέτοντας υπό πίεση το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας το οποίο τέθηκε την Κυριακή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο νοσοκομείο αυτό από την ίδρυσή του.

    Η Ισλανδία, μια χώρα 365.000 κατοίκων, καταγράφει συνολικά 4.797 κρούσματα της Covid-19 από την αρχή της επιδημίας και 13 θανάτους, από τους οποίους τρεις καταγράφηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ