• ΥΓΕΙΑ

    Υπουργείο Υγείας καλεί ασθενείς: Καταθέστε τα ερωτήματά σας

    • NewsRoom
    υπουργείο Υγείας Ξανθός

    Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας


    Επιστολή από το Υπουργείο Υγείας προς όλους τους Συλλόγους Ασθενών, προκειμένου να καταθέσουν τα ερωτήματα, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους, κατ’ αρχήν για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, αλλά και για άλλα ζητήματα αναφορικά με την ΠΦΥ, πρόκειται να αποσταλεί στο επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών «Patients in Power – Η επόμενη μέρα: Προσκλήσεις και Τάσεις».

    «Η δημιουργία δικτύου ασθενών σε πανελλήνιο επίπεδο διευκολύνει το διάλογο με την Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Πολιτεία βρίσκεται ήδη σε ειλικρινή διάλογο και με τη Φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα νέο μίγμα πολιτικής φαρμάκου που θα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.

    Ο κ. Ξανθός, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη τελική φάση αυτού του διαλόγου με όλους τους θεσμικούς εταίρους της Υγείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι λείπει η εκπροσώπηση των συλλόγων ασθενών. Επιπλέον, επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, στην οποία οι ασθενείς ήδη καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την Υγεία στην Ελλάδα.

    «Το όραμα για την επόμενη ημέρα είναι η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης και ανθρωπιάς ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή. Στις ΤΟΜΥ ήδη οικοδομείται αυτή η σχέση και αυτό είναι το νέο μοντέλο που επιθυμούμε για την Υγεία» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Υγείας.

    Στη συνέχεια, συζητώντας με ασθενείς και απαντώντας στις ερωτήσεις τους αναφορικά με την πρόσβαση στις θεραπείες, ο κος Ξανθός, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τριμερής (Κράτος, φαρμακοβιομηχανία και ασθενείς) και με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες ασθενείς δεν στερούνται σήμερα καμιά καινοτόμο θεραπεία.

    «Θέλουμε οι 70 νέες καινοτόμες δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ να αξιολογηθούν επιστημονικά μέσω του ΗΤΑ και να αποζημιώνονται και στη χώρα μας. Δεν επιβεβαιώνεται κανένα σενάριο περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα. Ακόμα και για τα φάρμακα που βγήκαν εκτός θετικής λίστας, βρήκαμε ένα θεσμικό «μονοπάτι» για να αποζημιώνονται και αυτά κατ’ εξαίρεση και να μην στερούνται οι ασθενείς τις πολύτιμες θεραπείες τους», δήλωσε ο Υπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ