• ΥΓΕΙΑ

    ΗΠΑ: Κρέμασαν «Ρολόι Θανάτων εξαιτίας του Τραμπ» στην Times Square – Κάτω από 1.000 ημερήσιοι θάνατοι

    • NewsRoom

    Ντόναλντ Τραμπ


    Λιγότεροι από 1.000 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας σημειώθηκαν για δεύτερο σερί 24ωρο στις ΗΠΑ., την ίδια ώρα που όλο και πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Ωστόσο, ο αριθμός ήταν ελαφρά αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, καθώς το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς κατέγραψε 830 νέους θανάτους. Οι ΗΠΑ μετρούν πλέον 80.378 θανάτους, τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη.

    Μειωμένα παρουσιάζονται τα κρούσματα στην χώρα, καθώς εμφανίζονται να είναι λιγότερα από 20.000, με το σύνολο να ανέρχεται στα 1.347.151, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με την Ισπανία που είναι δεύτερη στην σχετική λίστα.

    Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 396 θανάτους, καθώς και 5.632 κρούσματα κατά το προηγούμενο 24ωρο. Συνολικά, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν πλέον καταγραφεί 11.519 θάνατοι επί συνόλου 168.331 κρουσμάτων μόλυνσης.

    Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 108 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας και 1.305 νέα κρούσματα. Το σύνολο των ασθενών που υπέκυψαν αυξήθηκε έτσι σε 3.573 επί συνόλου 36.327 κρουσμάτων, απολογισμός πάντως που η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει πως είναι υποτιμημένος σε σχέση με αυτόν που εκτιμά ότι είναι ο πραγματικός.

    Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων μειώνεται από την Πέμπτη, όταν καταγράφηκε ο βαρύτερος από την έναρξη της κρίσης (257).

    Στο Περού, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 1.515 νέα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 68.822, προσθέτοντας ότι οι θάνατοι έχουν πλέον ανέλθει σε 1.961.

    «Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ» στο επίκεντρο του ιού

    «Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ»: έτσι βάφτισε ο στρατευμένος σκηνοθέτης Γιουτζίν Τζαρέκι τον φωτεινό πίνακα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης και αναγράφει τον αριθμό των θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, κατ’ αυτόν, αν ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.

    Αυτό το «ρολόι», τοποθετημένο στην οροφή ενός κτιρίου στην Times Square που εγκαταλείφθηκε εν μέσω της πανδημίας, μέτραγε χθες πάνω από 48.000 θανάτους — 48.590, για την ακρίβεια — ενώ το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τους 80.000 και ο επίσημος απολογισμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και καιρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.

    Ο μετρητής αυτός βασίζεται στην εξής υπόθεση: το 60% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να εφαρμόσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έπραξε, δηλαδή την 9η Μαρτίου αντί της 16ης, εξήγησε ο Τζαρέκι στο μπλογκ του στο Medium.

    Ο Νεοϋορκέζος κινηματογραφιστής, βραβευμένος δύο φορές στο φεστιβάλ Sundance, εξήγησε πως χρησιμοποιεί αυτόν τον «συντηρητικό» υπολογισμό, το 60%, διότι σε αυτόν είχαν καταλήξει ορισμένοι ειδικοί με βάση δηλώσεις που είχε κάνει στα μέσα του Απριλίου ο επιδημιολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις ΗΠΑ.

    Ο διάσημος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Τραμπ παραδέχθηκε ότι εάν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα από την 9η Μαρτίου, «θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές».

    «Οι ζωές που χάθηκαν ήδη χωρίς λόγο απαιτούν να ζητήσουμε πιο υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης. Ακριβώς όπως τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών χαράσσονται σε μνημεία για να μας υπενθυμίζουν το κόστος των πολέμων, η ποσοτικοποίηση των ζωών που χάσαμε εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης του προέδρου θα υπηρετήσει μια ζωτικής σημασίας λειτουργία για την κοινή γνώμη», εξηγεί ο Τζαρέκι στο κείμενο στο μπλογκ του, το οποίο δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα The Washington Post.

    Δείτε το ρολόι



    ΣΧΟΛΙΑ