• ΥΓΕΙΑ

    Υπ. Υγείας: Τρισδιάστατη εκτύπωση μασκών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών

    • NewsRoom
    Κύπρος


    Στην αξιοποίηση της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης προχωρά το υπουργείο Υγείας,  προκειμένου να δημιουργηθούν αναλώσιμα και ανταλλακτικά για τις δομές όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, την Τετάρτη.

    «Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τις εταιρείες που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία, την εκτύπωση προστατευτικών μασκών και ό,τι άλλο υπάρχει στην βιβλιογραφία της τρισδιάστατης εκτύπωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ό,τι αφορά αναλώσιμο υλικό και ανταλλακτικά εξοπλισμού, θα είμαστε σε θέση να το εκτυπώσουμε και στην Ελλάδα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

    Η έλλειψη σε μάσκες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας.

    Προβλήματα αντιμετωπίζονται σε αρκετές περιπτώσεις και σε ό,τι αφορά τις βαλβίδες των αναπνευστήρων .

    Πρόσφατα, ιταλική startup  βοήθησε ιταλικό νοσοκομείο να αντεπεξέλθει στις ελλείψεις του και να σώσει ζωές ασθενών με κορονοϊό σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκτυπώνοντας 100 βαλβίδες αναπνευστήρων μέσα σε 24 ώρες.

    Το νοσοκομείο στην πόλη Μπρέσια είχε 250 ασθενείς με Covid-19 στη ΜΕΘ του, αλλά όχι αρκετά ανταλλακτικά (βαλβίδες) για τους αναπνευστήρες του. H εταιρεία τροφοδοσίας δήλωσε αδυναμία να καλύψει την αυξημένη ζήτηση τόσο γρήγορα.

    Τότε η εταιρεία τεχνολογίας Issinova του Μιλάνου -μετά από παρέμβαση δημοσιογράφου- έφερε έναν εκτυπωτή στο νοσοκομείο, σχεδίασε άμεσα μέσα σε μόνο τρεις ώρες το πρωτότυπο μίας νέας βαλβίδας για μάσκα οξυγόνου και τη δοκίμασε μαζί με τους γιατρούς σε έναν ασθενή.

    Αφού υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δούλευε καλά, στη συνέχεια η εταιρεία εκτύπωσε τρισδιάστατα μία παρτίδα νέων βαλβίδων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ