ΥΓΕΙΑ

Ιογενείς ηπατίτιδες:  Μάθε σε 5 λεπτά αν πρέπει να εξεταστείς ή να εμβολιαστείς

  • NewsRoom


Ένα νέο εργαλείο για την αξιολόγηση κινδύνου για τις ιογενείς ηπατίτιδες έθεσε στη διάθεση του κοινού ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας». ανακοινώνει τη δημοσίευση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο “Risk Assessment, η οποία έχει τη μορφή σύντομου και απλού ερωτηματολογίου είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: www.helpa-prometheus.gr/aksiologisi-kindinou-gia-tis-iogeneis-ipatitides/, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Μέσω της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα, εξατομικευμένα και στοχευμένα συμπεράσματα αναφορικά με την αναγκαιότητα διενέργειας εξέτασης για κάποιον από τους τρεις τύπους  ιογενούς ηπατίτιδας (Α, Β, C) ή εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Α ή/και Β. Τα συμπεράσματα αυτά είναι αυστηρά προσωπικά, ανώνυμα και σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται στην πλατφόρμα, ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προσφέρονται αναλυτικές εξηγήσεις ως προς το λόγο διατύπωσης κάθε ερώτησης, ενώ διατίθεται έγκυρη πληροφόρηση για τις ιογενείς ηπατίτιδες Α, Β και C.

Οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ενώ χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της χρόνιας ηπατίτιδας C, οι αδιάγνωστοι ασθενείς αφορούν στο 80% των περίπου 100.00 ανθρώπων που ζουν με τη νόσο στη χώρα μας, ενώ από τους περίπου 250.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, σχεδόν οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι.

Τα πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης συνδέονται άμεσα με την έλλειψη πληροφόρησης του κοινού αναφορικά με τα νοσήματα αυτά, ενώ το φαινόμενο εντείνεται από την απουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα για τις χρόνιες ηπατίτιδες Β και C.

Η υποδιάγνωση οδηγεί στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, στην απώλεια ζωής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, 2 στους 3 θανάτους από καρκίνο του ήπατος αποδίδονται σε ιογενείς ηπατίτιδες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας λόγω των ιογενών ηπατιτίδων έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000 έως σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά τη σοβαρότητα των νοσημάτων αυτών, δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι ιογενείς ηπατίτιδες μπορούν να εξαλειφθούν. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχει εμβόλιο έναντι των ηπατιτίδων  Α και Β, ενώ για τις ηπατίτιδες Β και C υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Η ατομική ευθύνη για την ενημέρωση και την πρόληψη κατέχει ρόλο κλειδί στην καταπολέμηση των ιογενών ηπατιτίδων και μέσα από συλλογική προσπάθεια, ο καθένας από μας μπορεί να διασφαλίσει με επιτυχία την θωράκιση της υγείας του.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε πληροφορία λαμβάνεται από την αξιολόγηση κινδύνου “Risk  Assessment”, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή και ούτε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τέτοια. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι καμία πληροφορία δεν αποθηκεύεται στην ηλεκτρονική φόρμα, οι απαντήσεις είναι ανώνυμες, εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν μόνο από το χρήστη προκειμένου να τον προτρέψουν να συζητήσει με τον γιατρό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηπατίτιδα C: Καθολική η πρόσβαση σε σωτήριες θεραπείες – Στο «διπλάσιο» τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ισχύς εν τη ενώσει: Πώς θα εξαλειφθεί η ηπατίτιδα C στην Ελλάδα μέχρι το 2030

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα C – Ποιοι πρέπει να εξεταστούν


ΣΧΟΛΙΑ