ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει κατηγορηματικά ότι κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα έχει ενδείξεις και αντενδείξεις ,τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει μόνο ο θεράπων ιατρός.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης καλεί την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τονίζει ότι «η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων, για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες».
Πρέπει να επισημανθεί ότι η χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο ΙΣΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες οδήγησαν στην θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης στη χορήγηση των αντιβιοτικών.
Ο ΙΣΑ ζητά όλα τα φάρμακα να χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού τους.
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΔΥ: Επικαιροποιημένες οδηγίες για ταξιδιώτες από και προς την Κίνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προσύμφωνο αγοράς ακινήτου: Σε ποιες περιπτώσεις δεν εξασφαλίζει τον αγοραστή και πώς μπορείτε να προστατευθείτε
- Νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία – Το «Mononews» αποκαλύπτει το νομοσχέδιο
- Φώτης Μανούσης: Από τον τραυματισμό του στο Σέιχ Σου από τα ΜΑΤ του Αρκουδέα, στο σταθμό New Chanel και στην ακτοπλοΐα
- Νεμπής (ΟΤΕ): Πώς ακολουθεί το παράδειγμα της Τ- Mobile στις ΗΠΑ
