• ΥΓΕΙΑ

    Η «απολογία» του Σωτήρη Τσιόδρα για τις μάσκες

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος,


    Απάντηση στα «πυρά» που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την αλλαγή «πλεύσης» όσον αφορά στις συστάσεις για τη χρήση προστατευτικής μάσκας, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

    Μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους, το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, με μερίδα πολιτών να αποδίδει την αρχική τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία τα υγιή άτομα δεν έπρεπε να την χρησιμοποιούν, στην έλλειψη που υπήρχε στην παγκόσμια αγορά.

    Υπενθυμίζεται ότι στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, εντάσσεται και η υποχρεωτική χρήση μάσκας  για όλους όσοι κινούνται με τα μέσα μεταφοράς αλλά και για όσους εργάζονται σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους ή βρίσκονται σε αυτούς ως πελάτες και επισκέπτες, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

    Οι εξηγήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

    Κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης, 29/4/2020), ο Σωτήρης Τσιόδρας, τοποθετήθηκε επί του θέματος, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα.

    «Ίσως να σας φαίνεται παράλογο το ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι, ενώ πριν λίγες εβδομάδες αλλιώς. Όμως πρέπει να ακούσετε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, ενώ τότε όχι.

    Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lock down. Όπως μου είπε ο αγαπητός μου καθηγητής Μπαμπινιώτης, μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό.

    Η τότε πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είχε συζητηθεί από την Επιτροπή, η οποία δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, εκτιμώντας και τους κινδύνους από τη χρήση της. Θεώρησε πως το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί, ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας.

    Τώρα, οι συνθήκες σιγά-σιγά γίνονται άλλες. Είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η κοινωνία σιγά-σιγά θα ανοίξει. Τα μέτρα της φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για κάποιους τομείς της κοινωνίας», εξήγησε ο καθηγητής.

    Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η χρήση της μάσκας συνιστάται ως συμπληρωματικό μέτρο και όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε τον ιό στους άλλους όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα.

    Ο ίδιος τόνισε ότι οι πρόσφατες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική, όπως και στην πρώτη φάση έδιναν το δικαίωμα στην Επιτροπή να τοποθετηθεί εναντίον της.

    «Πιστέψτε με, σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία, αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση της μάσκας, του καλύμματος στόματος και μύτης αυτή την περίοδο – που ανοίγουμε στην αρχή περιορισμένα και σταδιακά περισσότερο – και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα. Είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

    Επιπρόσθετα, η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας που χρησιμοποιούν οι υγειονομικοί. Οι μάσκες αυτές δεν συστήνονται στο γενικό κοινό, ενώ επισημαίνεται ότι η χρήση τους είναι και επικίνδυνη για τη μετάδοση της νόσου από ένα άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου.

    «Πρέπει να τονίσουμε πως δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα.  Μιλάμε για μια πάνινη, υφασμάτινη, ακόμα και χάρτινη μάσκα, που με απλό τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί, ακόμα και στο σπίτι, από διάφορα υλικά.

    Παρόλα αυτά, επανερχόμαστε στο κύριο μήνυμα, υπάρχει και κίνδυνος από τη λανθασμένη χρήση και εφαρμογή της μάσκας. Παραδείγματος χάρη, να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές», σημείωσε.

    Ο κος Τσιόδρας τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η χρήση της μάσκας δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας που συστήνονται από την αρχή της πανδημίας, όπως η διατήρηση της φυσικής απόστασης, η υγιεινή των χεριών, η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου και η αναζήτησης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

    Επίσης, για όποιον δεν χρησιμοποιεί μάσκα, ισχύει το γνωστό μέτρο για την κάλυψη του προσώπου κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με ένα χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα.

    Πάντως, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που άλλαξε στρατηγική ως προς τη χρήση μάσκας. Από τις 22 Απριλίου 2020, 51 χώρες (το 25% όλων των χωρών) επιβάλλουν το μέτρο σε ορισμένες δημόσιες δραστηριότητες, ενώ πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένων όλων των G7 (εκτός από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο), το προτείνουν. Στις ΗΠΑ, αρκετές πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Όστιν, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο έχουν εκδώσει οδηγίες τις τελευταίες ημέρες. (πηγή: medium.com).

    «Εγώ νομίζω πως πρέπει να δούμε αυτό το μέτρο, όπου απαιτείται, όχι σαν μία αποξένωση μεταξύ μας, αλλά σαν μία συνεργασία όλων μας, μία αίσθηση της συμβολής μας στο γενικό καλό. Η αξία του προσώπου δεν έχει καταργηθεί. Πιστεύω θα επανέλθει ακόμα πιο ισχυρή όταν αυτό το μέτρο αρθεί», σημείωσε ο καθηγητής.

    Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας αναμένονται άμεσα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με ειδική εξειδίκευση και εμπειρία σε παρόμοια μέτρα.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ