• ΥΓΕΙΑ

    Πέμπτη ασθένεια: Πόσο επικίνδυνη είναι;

    λοιμώδες ερύθημα


    Προσβάλλει κυρίως τα παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν νοσούν και ενήλικες. Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, η πέμπτη ασθένεια είναι μια ήπια λοίμωξη, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη.

    Είναι μία από τις πέντε κοινές μεταδοτικές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα και οστρακιά). Για την ακρίβεια είναι η 5η κατά σειρά, εξ ου και η ονομασία της. Η τεχνική ονομασία της, ωστόσο, είναι «λοιμώδες ερύθημα».

    Η νόσος οφείλεται στον παρβοϊό Β19. Είναι πιο συχνή σε παιδιά 5 – 14 ετών και εμφανίζεται συχνότερα στα τέλη του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.

    Ποια είναι τα συμπτώματα;

    Η ασθένεια προηγείται του εξανθήματος κατά επτά έως 10 ημέρες. Τα συμπτώματα είναι συνήθως τόσο ήπια και μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, ώστε οι γονείς συχνά δεν την αντιλαμβάνονται. Περιλαμβάνουν πυρετό, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, κοκκινωπά μάτια, κόπωση και πονόλαιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.

    Αφού η μεταδοτική περίοδος περάσει, συχνά αναπτύσσεται ένα κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα των παιδιών, σα να τα έχουν χαστουκίσει (εξού και το παρατσούκλι).
    Αυτό εξασθενίζει και γίνεται ένα ροζ «δαντελωτό» μοτίβο, καθώς εξαπλώνεται στον κορμό, τα χέρια, τους μηρούς και τους γλουτούς.

    Η σωματική δραστηριότητα ή το μπάνιο ενδέχεται να επιδεινώσουν το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να προκαλεί φαγούρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, το παιδί μπορεί, μαζί με το εξάνθημα, να εμφανίσει και πόνο στις αρθρώσεις, κατάσταση η οποία απαιτεί ιατρική φροντίδα.

    Αν ένας ενήλικας «κολλήσει» την πέμπτη ασθένεια από το παιδί του, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πόνο στις αρθρώσεις και πρήξιμο, για λίγες εβδομάδες. Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα ίσως να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και επώδυνα, είναι παροδικά.

    5thdisease

    Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου νοσήσει;
    Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει την ασθένεια. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να το κρατήσετε στο σπίτι και να του δίνετε άφθονα υγρά. Από εκεί και πέρα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως για παράδειγμα μια καταπραϋντική αλοιφή ή ένα αντιπυρετικό για παιδιά. Από τη στιγμή που εμφανίζεται το εξάνθημα, το παιδί σας δεν μεταδίδει την ασθένεια και μπορεί να πάει στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο χωρίς πρόβλημα.

    Έχει επιπλοκές;
    Αν και η πέμπτη ασθένεια θεωρείται γενικά μια ήπια ιογενής λοίμωξη, ενδέχεται να είναι επικίνδυνη για ένα παιδί που έχει κάποια αιμολυτική νόσο (μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία). Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον παιδίατρο. Το ίδιο ισχύει και για τα ανοσοκατασταλμένα άτομα ή αυτά που κάνουν χημειοθεραπεία.

    Τα κορίτσια μεγαλύτερης ή εφηβικής ηλικίας μπορεί να αναπτύξουν μια μορφή αρθραλγίας και αρθρίτιδας, με πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις, σε χέρια και πόδια. Η αρθρίτιδα αυτή μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, αλλά δεν αφήνει κατάλοιπα ούτε γίνεται χρόνια, ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστεί θεραπεία με αντιφλεγμονώδη από τον παιδίατρο.

    Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να απειλήσει τη ζωή ενός εμβρύου κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης, γι΄αυτό και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με παιδιά που νοσούν.

    Ο κύκλος της ασθένειας συνήθως διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί ξανά για αρκετές εβδομάδες αργότερα, να επιδεινώνεται από το φως του ήλιου, τον πυρετό, την ζέστη ή ακόμη και άγχος, αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί την επιστροφή της ασθένειας. Καλέστε τον παιδίατρό σας αν ο πυρετός του παιδιού σας διαρκεί περισσότερο από λίγες ημέρες ή ξεπεράσει τους 39 βαθμούς, καθώς μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη λοίμωξη.

    Μπορεί να προληφθεί;

    Προφυλακτικό εμβόλιο για τη συγκεκριμένη λοίμωξη δεν υπάρχει. Όπως ισχύει και για τις περισσότερες μεταδοτικές νόσους, ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες αποφυγής της είναι το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή μοιράσματος σκευών φαγητού με άλλα άτομα. Να θυμάστε ότι ο ιός μεταδίδεται πριν εμφανιστεί το εξάνθημα. Όταν εμφανίζεται το εξάνθημα, ο ιός δεν μεταδίδεται πια, οπότε η επαφή με τα άτομα αυτά είναι πλέον ασφαλής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πονοκέφαλος: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στα επείγοντα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο πόνος στον αυχένα δεν είναι φυσιολογικός – Πώς θα ανακουφιστείτε



    ΣΧΟΛΙΑ